Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Evlenen Sayısı Artarken Boşanma Sayısı Azaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Evlenen Sayısı Artarken Boşanma Sayısı Azaldı
TÜİK’in 2023 verilerine göre Aksaray’da evlenme oranı artarken boşanma sayısında azalma oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu illerdeki evlenme ve boşanma verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Aksaray’da 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında 3 bin 405 çift dünya evine girerken 965 çiftte evliliklerini sonlandırdı. TÜİK kayıtlarında kendisine denk olarak kabul edilen ve TR71 bölgesinde bulunan Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında evlenme ve boşanma sayılarında da ilk sırada yer alan Aksaray’ın verilerinde bir önceki yıla göre evlenen çift sayısında artış olurken boşanma sayısında ise azalma oldu. TÜİK’in 2022 verilerine göre Aksaray’da 3 bin 403 çift dünya evine girerken 1004 çiftte evliliklerini sonlandırmıştı. Türkiye ortalamasında evlenme ve boşanma sayılarında düşüş olurken Aksaray’da evlenme sayısı artarken boşanma sayısında azalma oldu. Aynı verilere göre Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin de bulunduğu TR 71 bölgesinde sadece Niğde’de boşanma sayısı artarken Kırşehir’de de evlenme sayısı bir önceki yıla göre azaldı.

2023 Yılında evlenen 3 bin 405 çiftin yaş ortalaması ise bir önceki yıla göre artarken Erkeklerde 26,9 bayanlarda ise 24,2 oldu. Boşanan çiftlerin evlilik süreleri ise;

81 Çift 1 yılını doldurmadan

93 Çift 1 yılını doldurduktan sonra

54 Çift 2 yılını doldurduktan sonra

53 Çift 3 yılını doldurduktan sonra

44 Çift 4 yılını doldurduktan sonra

51 Çift 5 yılını doldurduktan sonra

222 Çift 6 ile 10 yıl arasında

135 Çift 11 ile 15 yıl arasında

232 Çiftte 16 yıl ve üzerindeki evliliklerini sonlandırdı.

Türkiye İstatistik Kurumunun verileri üzerine konuşan Aksaraylılar 1 yılını tamamlamayan ve ilk 3 yıl içerisindeki ayrılıkların sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Evlilikler artık geçmişteki gibi görücü usulüne göre yapılmıyor. Artık gençler birbirlerini tanıyabilecek kadar görüşüyor ve zaman geçiriyorlar. Bir insan bu kadar sürede nasıl olur da bir hayatı paylaşacağı kimseyi tanıyamaz. Bir yılı doldurmayan evlilikler ile ilk 3 yıl içerisinde biten evliliklerin araştırılması gerekir. Evlenme ve boşanma verilerine bakıldığında geçmiş yıllardaki evliliklerin yani gençlerin beğenmediği görücü usulü olan evliliklerin daha sağlam temeller üzerinde durduğu ortada. Geçmişte yani 1990’lı yıllarda da insanlar boşanıyordu ama bunların çok büyük bölümü gurbete giden erkeklerden kaynaklı olurdu. Bu boşanmalarda yurt dışında yaptıkları evlilikle oturumu alan kişiler tekrardan Aksaray’daki aileleri ile birleşerek onları yaşadıkları ülkelere götürürdü. Son yıllarda değişik bahaneler ile yeni evlilikler çok çabuk sonlanıyor. Aileler toparlayıcı olması gerekirken yuvayı yıkmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Türk toplumunun temelini aileler oluşturuyor. Aile birliktelikleri bu toplumun diğer toplumlara göre en büyük avantajı. İnşallah ilerleyen yıllarda bu sayı daha da azalır ama tekrar diyoruz. 1 Yılını doldurmadan veya ilk 3 yıl içerisinde boşananların boşanma gerekçelerinin araştırılması ve bu sorunların çözülmesi şart” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İyi Parti Meclis Çatlağı 2 Adayları MHP’ye KatıldıÖnceki Haber

İyi Parti Meclis Çatlağı 2 Adayları MHP’...

“Sahipsiz Hayvanlar Güvende Olacak”Sonraki Haber

“Sahipsiz Hayvanlar Güvende Olacak”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar