Reklamı Geç
Aksaray Belediyesi
sabancı
Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Cumhuriyet’in 100’üncü Yıl Programı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet’in 100’üncü Yıl Programı
Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıl etkinlikleri bu yılda kent meydanında sade törenlerle kutlanacak.29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet ile yenidünyada söz sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti yarın itibariyle 100’üncü yılını tamamlıyor. Yüzüncü yıl kutlama programları için Aksaray Valiliği bu yıl da kent meydanını seçerken kutlamalar 28 Ekim Cumartesi günü 15 Temmuz Milli İrade meydanına saat 13:30’daki çelenk sunumu hemen ardından saygı duruşu ve istiklal maşıyla başlayacak. 29 Ekim Pazar günü de kutlamaların merkezi 15 Temmuz milli irade meydanı olacak.

10:00’da meydanda katılımcıları karşılayacak olan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na 100’üncü yıl için özel hazırlanan 100 metrelik Türk Bayrağı şehitliğimizden getirilerek teslim edilecek. Daha sonrasında Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim mesajının okunmasından sonra günün anlam ve önemine özel sunumların ardından jandarma komando birliği gösterileri, folklor gösterisi, zeybek oyunu, güzel sanatlar lisesinin müzik dinletisi, ödül töreni ve son olarak da geçit töreni ile sonlanacak. Daha sonrasında Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu tebrikleri kabul edecek. (Haber: E.BUDAK)

Aydoğdu; “Yüzyıla Ulaşan Cumhuriyetimiz Gurur Veriyor”

“Yüzyıla ulaşan Cumhuriyetimizin ilanının gurur ve iftiharını milletçe idrak ediyor, coşkusunu ve heyecanını yaşıyoruz. Bağımsızlık düşüncesi ile inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti, istiklâl mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseridir. Bu anlamlı günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklâl Harbimizin kazanılmasına ve Cumhuriyetin ilanına öncülük eden tüm kahramanlarımızı tazimle yâd ediyor, bin yıllık vatanımız Anadolu topraklarının her karışında kanı ve alın teri olan tüm ecdada, şehitlerimize, gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Asırları aşkın süredir ölümü, hürriyetinden ve onurundan taviz vermemeye tercih eden asil bir milletin şahlanışının, küllerinden yeniden doğuşunun nişanesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ile birlikte milletimiz 29 Ekim 1923’te bir kez daha tüm dünyaya iradesine hiç kimsenin müdahil olamayacağını kanıyla ve canıyla ispat etmiştir. Bir asır evvel Milletimizin şanlı tarihindeki çok önemli bir dönüm noktasından bugüne Asil Milletimiz ve Devletimiz, İstiklâl Mücadelemizi zafere taşıyan aynı ruhla, Cumhuriyetimizi ilan eden güçlü iradeyle dimdik ayakta durmuş ve durmaya devam edecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Milletimiz, tarihimizden, maneviyatımızdan ve asli köklerimizden aldığımız inanç ve güçle emanete sahip çıkacağına, geleceğe büyük bir ümitle bakacağına ve daha ileriye gitmek için var gücüyle, emin adımlarla hareket edeceğine inancımız tamdır.  Bu önemli ve anlamlı gün vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşamızı ve silah arkadaşları ile aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin sonsuza dek bağımsız yaşaması için, vatanı uğruna canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi rahmet niyazı, kahraman gazilerimizi saygıyla anıyorum. Cumhuriyetinin ebed – müddet olması ve azmi ile Türkiye’nin bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Nice Asırlara…” dedi. (Basın)

100’üncü Yılda Kaşlı’dan Birlik ve Beraberlik Mesajı

Milliyetçi Hareket Partisi Aksaray milletvekili Ramazan Kaşlı Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında; “Cumhuriyetimizin 100 yılı, Türk milletinin birlik, beraberlik ve bağımsızlık mücadelesinin zaferle sonuçlandığı tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu anlamda tüm vatandaşlarımıza sevgilerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923 tarihinde kurulduğunda, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan şanlı tarihimize yakışır bir bağımsızlık ve müreffeh bir sürecin başlangıcını simgeliyordu. Bu süreçte, ulusal egemenlik ilkesi temelinde milletimiz, kendi kaderini tayin etme hakkını kullanarak bağımsız bir devlet kurmuş, esareti yıkmış ve hürriyetini kucaklamıştır.

Milletimizin azmi ve kararlılığı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği emsalsiz ve onurlu mücadele sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti bugün 2023 Lider Ülke Türkiye idealine yaklaşmıştır.

Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştığımız bugünü geçmişteki şanlı zaferlerimizi, ulusal birlik ve beraberlik ruhu içinde kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak, onları daha da ileriye taşımak ve genç nesillere aktarmak bizlerin en asli vazifesidir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler attığımız her adımda ülkemizin birlik ve bütünlüğünü koruma, milli değerlerimize sahip çıkma, milletimizin refahını artırmayı hedeflemekte ve bu minvalde hoşgörü, adalet ve demokrasiyi daima hedeflerimiz ile bütünleştiriyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye'yi daha da büyük hedeflere taşımak için birlik ve beraberlik içinde, ülkemizin daha da kalkınması için güçlü demokrasimizle çalışmaya devam edeceğiz. Bu büyük milletin, 100 yıl boyunca gösterdiği azmi ve kararlılığı, geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuzdur.

Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak ve daha da ileriye taşımak için; Türk milletinin birlik ve bütünlüğünü güçlendirmek, daha aydınlık ve müreffeh yarınlara ulaşması için, ecdadımızın bizlere yadigarı bu yüksek şuur ve idealle her bir vatandaşımız, gencimiz daha çok çalışmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlığımız için al bayrağımızda al kan olan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında tüm Aksaraylı hemşehrilerimi, evlerine ve iş yerlerine şanlı bayrağımızı asarak en güçlü şekilde bu kutlu başlangıca adım atmaya davet ediyorum” dedi. (Bülten)

Vali Kumbuzoğlu; “Cumhuriyet En Kıymetli Emanetimizdir”

Demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesi olan, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren, her zaman barış ve huzuru tesis eden Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutlamanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz.

Cumhuriyet, Aziz Türk Milletinin tarih yolculuğundaki varoluş mücadelesinin taçlanmış hali, bağımsızlık düşüncesiyle inşa edilen ve İstiklal Mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun en büyük eseridir. Onun için Cumhuriyetin ilanı, sadece yeni bir rejimin ilanı ya da sadece bir yönetim şekli değişikliği değildir. Cumhuriyet, yeniden dirilişin, yeni bir devletin ve en büyük sevdamızın adıdır.

Cumhuriyet, fazilettir, erdemdir, özgürlüktür. Cumhuriyet, bu topraklardaki varlığımızdır. Cumhuriyet, ay yıldızlı al bayrağımızın ebediyen dalgalanışıdır. Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri, en kıymetli emanetidir…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizlersiniz. Benim nâçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dediği Cumhuriyetimiz bugün yüz yaşında.

Bu ülkenin adı; saklı kahramanları, tarihi yeniden şekillendiriyor ve kurulduğu ilk günden bu yana, tarihten gelen misyonunu devam ettirmiş, dünyanın her yerindeki mazlum ve mağdurların yegane umut kapısı olmuş Türkiye Cumhuriyeti, “İstiklalden İstikbale” sloganıyla şimdi, kendi yüzyılına, “Türkiye Yüzyılı”na hazırlanıyor.

Yokluklar içinde kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti bugün; yerli ve milli sanayi hamlesi ile kendi İHA, SİHA, tank ve helikopterlerini, yüz yıllık hayali olan kendi otomobilini üretiyor, uzaya kendi uydularını fırlatıyor, yurtta ve dünyada barışın teminatı oluyor.

Evet! Bütün bu çalışlarımızın ulvi bir gayesi var. Dünyada söz sahibi olmak istiyoruz. Çünkü; güçlü bir Türkiye, önce bölgesinde, sonra da tüm dünyada huzur, güven, adalet ve barışı tesis eder.

Sevgili gençler, Cumhuriyet; ilim ve ahlakın, adalet ve faziletin iktidarıdır. Ve Cumhuriyet, sizlere emanet edilmiştir. Bu bir bayrak yarışıdır. Bizden aldığınız emaneti daha ileriye taşımalısınız. Bu da sadece ama sadece çok çalışmakla olur.

Değerli Aksaraylı hemşehrilerim, Cumhuriyet denilince, Aksaray için özel bir parantez açmak gerekir. Aksaray, Cumhuriyetin ilk şehirlerindendir. Aksaray, Milli Mücadeleye en çok destek veren şehirlerdendir. Aksaraylı hemşehrilerimizin dişiyle, tırnağıyla yaptırdığı Azmi Milli Un Fabrikası bunun yaşayan nişanesidir.

Aksaraylılar olarak, Ana Vatan, Mavi Vatan, Yeşil Vatan… Vatanın her türlüsüne sevdalıyız. Yeter ki üstünde ay yıldızlı al bayrağımız dalgalansın.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli Türk Milli Kültürüdür. “Bir tek şeye muhtacız, çalışkan olmak” prensibini daima göz önünde bulunduracağız. Cumhuriyetimizi dünyanın en güçlü, en itibarlı, en önde devletleri arasında bulundurmak vazgeçilmez ilk hedefimizdir. Bunun için zihnen ve bedenen ter dökmeye devam edeceğiz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni daha nice yüzyıllar, nice bin yıllar yaşatacağız. Bizlere düşen vazife; atalarımızdan devraldığımız milli şuurla, Cumhuriyetin tüm kazanımlarını, kendi evlatlarımıza eksiksiz öğretmek, bunları hayat felsefesi haline getirmelerini sağlamaktır.

Bugünlere nasıl geldiğimizi asla unutmadan, milli benliğimize sahip çıkacak, insanlarımızın her bakımdan mutlu olduğu, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizi daha da büyüteceğimize, yücelteceğimize, onu insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize söz veriyoruz…

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi sonsuz şükran, minnet ve rahmetle yad ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize de sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz.

Şanınla, şerefinle, bayrağınla, toprağınla, şehit ve gazilerinle nice yüz yıllara, nice bin yıllara Türkiye’m.Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun.”dedi. (Bülten)

Dinçer “Azmimiz ve İnancımızla Birlikte Nice 100 Yıllara”

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Cumhuriyetin ilan edilmesinin 100. yılında bir mesaj yayınladı. Millî Mücadele’nin zaferle neticelenmesinin ardından 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyetin, istiklal mücadelemizin birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseri olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Dinçer, mesajının devamında; “Binlerce yıllık devlet geleneğimiz ile harmanlanmış olan Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına milletçe ulaşmanın mutluluğunu, gururunu ve coşkusunu yaşıyoruz” dedi. 

Belediye Başkanı Dinçer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözleriyle ilan edilen Cumhuriyet’in, milletimizin eşsiz fedakarlığı, tarifsiz mücadelesi neticesi bizlere armağan edildiği ifade etti.

Türk milletinin tarih yolculuğundaki varoluş mücadelesinin en somut örneğinin Cumhuriyet olduğunu sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Dinçer, “29 Ekim tarihinde milletimiz; genci, yaşlısı, kadını, erkeği bir bütün olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının öncülüğünde, zor şartlar ve yokluklar içerisinde, tüm dünyaya Türk milletinin iradesine hiçbir zaman pranga vurulmayacağını ilan etmiştir.

Bugün bizlere düşen görev, ülkesinin değerlerini benimseyen ve milli duruşu özümseyen bireyler olarak cumhuriyete sahip çıkmak ve gelecek nesillere bu gururu taşımaktır.

Cumhuriyetimizin 100. yılında bizlere bırakılan her köşesi cennet olan bu kutsal vatan toprağı üzerinde bayrağımız inmesi, ezanlarımız dinmesin şiarının her daim içimizde taşıyarak milletini, hürriyetini seven, millî ve manevî değerlerine bağlı nesiller yetiştirmeyi görev bilmeliyiz.

“Türkiye’nin Yüzyılı” hedefinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı kutlu olsun. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milletimizin sonsuza dek bağımsız yaşaması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyorum. Aksaraylı hemşerilerimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyor, milletimize sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum” dedi. (Bülten)

Rektör Arıbaş “Cumhuriyet Bizim Aydınlık “Yüz”ümüz”

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatmak için derin bir sadakat ve aşkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Rektör Arıbaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı münasebetiyle yazılı bir kutlama mesajı paylaştı. Cumhuriyet’in ortaya koyduğu fikri, zihni ve ilmi medeniyet tasavvurunun insan onurunu ve bağımsızlığını temel aldığını belirten Rektör Alpay Arıbaş, “Bugün, köklerine ve değerlerine büyük bir tutkuyla bağlı ve evrensel ilkelerin aydınlığıyla geleceğe ilerleyen bir Türkiye’de yaşıyorsak, bunu Cumhuriyet’e borçluyuz; çünkü Cumhuriyet medeniyettir. Bugün, tarihsel süreç içerisinde kendisine reva görülen teslimiyet zincirlerini parçalamış ve göğsünde taşıdığı imanla karanlıkları aydınlığa çevirmiş bir Türkiye’de yaşıyorsak, bunu Cumhuriyet’e borçluyuz; çünkü Cumhuriyet adanmışlıktır. Bugün, tüm insanlığın huzuru için kadim birikimi ile sanayi atılımları yapan ve cihanda barışın egemenliği için teknoloji tasarlayan bir Türkiye’de yaşıyorsak, bunu Cumhuriyet’e borçluyuz; çünkü Cumhuriyet üretmektir. Bugün, tüm insani ve kültürel zenginlikleriyle yüzlerce yıl sonrasını inşa eden ve attığı her adımda birliğin, beraberliğin ve dirliğin timsali olan bir Türkiye’de yaşıyorsak, bunu Cumhuriyet’e borçluyuz; çünkü Cumhuriyet özgürlüktür” dedi. 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu ilke ve esasların bugün de kendileri için bir ışık ve rehber olduğunu söyleyen ASÜ Rektörü, “Bağımsız yaşamanın, demokratik yükselişin ve itibarlı istikbalin sembolü olan Cumhuriyet’i sonsuza kadar yaşatacağız. Bunun için büyük bir sadakat ve aşkla çalışmaya, üretmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlu olsun” dedi.

Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm kurucu kahramanlarımızı saygı, hürmet, minnet ve dualarla yâd ediyoruz. Ruhları şâd olsun…”  (Bülten)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
100’üncü Yıl İçin 19 Eserlik Resim Sergisi AçıldıÖnceki Haber

100’üncü Yıl İçin 19 Eserlik Resim Sergi...

Yüksek Arsa Payları En Büyük Maliyet OlduSonraki Haber

Yüksek Arsa Payları En Büyük Maliyet Old...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar