
Şehirlerarası otobüsler, kafe, lokanta gibi gıda satan işletmeler ile apart tarzı yerleri kiraya verenler için 1 Ocak tarihi yeni milat olacak.
Ülke genelinde vatandaşların şikâyetçi olduğu ve bir çok sorun oluşturan konularda çalışmalarını sürdüren bakanlıkların daha önceden uygulanmayan ve 1 Ocak tarihi itibariyle uygulanacak olan kararları yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girdi. Yeni uygulamalar işletme sahipleri ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarını sıkıntıya sokarken uygulamalar ile vatandaşlar korunmuş olacak.
Yolcu Otobüsleri Her Dakika Takip Edilecek
Daha önceden Ulaştırma ve alt yapı bakanlığı tarafından alınan karar ile yürürlüğe gireceği duyurulan ancak otobüs firmalarının ertelenmesi yönünde talepleri nedeniyle 1 Ocakta uygulanmaya konup konmayacağı merakla beklenen araç takip cihazlarının kullanımı konusunda bakanlık firmalara istedikleri süreyi vermeyerek araçların takibine başladı. Bakanlık aldığı bu karar ve uygulama ile çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı kazaya karışan otobüsleri an be an takip ederken aşırı hız başta olmak üzere sürücülerin dinlenme saatleri ve mola yerlerindeki durumlarına kadar tüm yolcu otobüslerinin kaydını tutarak takip edecek. Uygulama ile ülke genelinde otobüslerin karıştığı trafik kazalarının azaltılması hedefleniyor.
Ürünleri ve Fiyatları Kapıda Yazılı Olacak
1 Ocak tarihi ile yürürlüğe giren başka bir düzenlemede ise kafe, pastane, lokanta, restoran ve benzeri hizmet veren işletmeler bundan böyle içeride müşterilerine sundukları hizmetlerin ücretlerini işletmelerine girmeden müşterilerine bildirmiş olacak. Bu türden iş yapan işletmeler işletmelerinin girişleri ile içerideki masalarında sattıkları tüm ürünlerin fiyatlarını açık ve okunur şekilde bildirecek. Bu sayede vatandaşların hangi işletmeden neyin kaç liraya satıldığı konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanacak.
Apart Hizmeti Verenlere Kötü Haber
Apart ve turizm amaçlı günü birlik kiraya verilen yerler için de çalışmalarını tamamlayan bakanlık bundan böyle her önüne gelenin apart tarzı işletme açması ve kiralama yapmasını yasakladı. 1 Ocak tarihi itibariyle bu türden kiralama işi yapacak kişinin izin belgesi olacak. İzin belgesi olmayanlar için 15 günlük süre verilirken bu sürede izin belgesi almadan kiralama işlerine devam eden kişiler için kiraya verilen her bir konut için 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilirken ikinci tekrarda ise 500 bin liraya kadar ceza yazılabilecek.
Bu uygulama ile günü birlik kiralamalar ve diğer kiralama işleri kayıt altına alınırken düzensizliğin de önüne geçilmiş olacak.
1 Ocak tarihi itibariyle hayatımıza giren yasal düzenlemeler hakkında konuşan Aksaraylı vatandaşlar; “Alınan ve yeni duyduğumuz bu uygulamaların tek amacı halkı korumak ve olumsuzlukların önüne geçmek. Bu durumdan halk nasıl rahatsız olsun ki? Otobüs kazalarını hepimiz görüyoruz. Çok sayıda can kaybı yaşanıyor. Yeni dönemde bu otobüsler kontrol altına alınmış olacak. Burada en çok sıkıntıyı Doğu ve Güneydoğu otobüsleri yaşayacaktır. Onlar için sıkıntılı bir süreç başlıyor.
Kafe ve restoran tarzı işletmeler için alınan kararda son derece yerinde olmuş. Yurt dışında birkaç ülkede benzeri uygulamayı gördük. İçeri girmeden insanlar fiyatları kıyaslayarak kararlarını verecekler. Bu sayede işletmelerde fiyatlarını ona göre belirleyecekler.
Diğer bir uygulama olan Apart ve kiralama işleri konusunda alınan karar, bu karar Aksaray için çok iyi oldu. Şehrin her yeri 1+1 tarzında apart ile doldu. Günübirlik kiralama işleri yapılıyor ve bunları kimler kimlere veriyor bilinmiyor. Oteller bu konuda kayıt tutup gerekli yerleri bilgilendirirken sorunlu olanlar hiçbir kaydı olmadan buralarda kalabiliyor. Artık her önüne gelenin istediği işi yapması sadece burada değil tüm sektörlerde önlenmeli” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın