Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Bitmeyen Enerji Tarlalarda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitmeyen Enerji Tarlalarda
Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’da çiftçilerin tarım için yeni enerji yolu güneş enerjisi sistemleri oldu. Aksaraylı çiftçiler tarlalarına kurdukları güneş enerjisi sistemleri panelleri ile hem enerji üretiyor hem de tükenebilir enerji kaynaklarından tasarruf etmiş oluyor.

Geçiminin yaklaşık yüzde 80’ini tarım ve hayvancılıkla karşılayan Aksaray’da çiftçiler tarlalarına güneş enerjisi panelleri kurarak enerji ihtiyaçlarını karşılıyor. Tarımsal üretimi arttırarak, üretim aşamasında daha az maliyet sağlamak isteyen çiftçiler teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanmaya devam ediyor. Aksaray’da tarımsal sulamada sıkıntı yaşayan çiftçiler GES sistemi ile bireysel sulamayı kullanıyor ve enerji üretimi yapmaya başladı. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten alınan enerji ile çiftçiler kendi enerjilerini üreterek hem tasarruf yapıyor hem bireysel sulama sistemi kullanarak israfın önüne geçmiş oluyor. Tükenebilir enerji kaynaklarının yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmak isteyen çiftçiler güneş panelleri ile enerjiyi bitmeyen bir hale getiriyor. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemi kullanan çiftçiler devletten de hibe desteği alabiliyor. Tarlalarına güneş panelleri koyan ve damlama sulama yapan çiftçiler enerjiden sağladıkları tasarrufun büyük ölçüde ekonomilerine katkı sağladıklarını belirterek, “Tarım şehri olan Aksaray’da birçok tarımsal ürünün üretimini yapıyoruz. Tarlalarımızda sulama ihtiyacının yanında enerji ihtiyacımız da oluyor. Geçtiğimiz günlerde sulama ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Kızılırmak’tan su getirme projesi, yeraltı barajları gibi tarımsal üretim için önemli projeler bizlerin yüzünü güldürdü. Bizler de üretim aşamasında neler yapabiliriz, üretimde tasarrufu nasıl sağlarız ve israfın önüne nasıl geçeriz diye düşünürken bireysel sulama sistemlerinde güneş panellerinin kurulduğunu gördük. Çiftçiler olarak devletin verdiği destekler ve kendi imkanlarımızla da tarlalarımıza güneş panelleri yerleştirdik. Güneş panelleri sayesinde damlama sulama yaptığımız tarlalarda hem enerji tasarrufu sağladık hem enerji israfı yapmamış olduk. Güneş enerjisi panellerini tarlalarının tamamına yaptırıp ürettiği enerjiyi satan çiftçilerimiz de var. Tükenmeyen enerji olan güneşi tarlalarımıza ekiyoruz da denebilir. Ürettiğimiz enerji ile tarımsal sulamada kullandığımız enerjiden tasarruf yapıyoruz ve enerjiye vereceğimiz para cebimizde kalıyor. Panellerin kurulum aşaması maliyetli gibi görünse de gelecekte yapacağımız üretim ile bu maliyet ortadan kalkmış oluyor. GES sistemi için devlet destekleri de gün geçtikçe artıyor. Güneş panellerinin tarlada sağladığı enerji hayat kurtarıyor diyebiliriz. Ayrıca GES sistemi sayesinde gelecek nesillere de daha yaşanabilir bir yer bırakmış oluyoruz.” İfadelerini kullandılar.

Aksaray Valiliği de Güneş Enerjisi Sistemleri kapsamında önemli projeler ile enerji üretimi sağlıyor. Pilot olarak Eskil ilçesinde kurulan GES ile yapılan enerji üretiminde yüzde 70 tasarruf sağlandığı bildirildi. Yapılan projenin verimli olması ile Aksaray’ın diğer ilçe ve köylerinde de güneş enerjisi sistemleri kurulması planlanıyor. Vatandaşlarda yapılan proje sayesinde tasarruf yapılarak maliyetlerin azalacağını ve enerji israfının da önüne geçileceğini belirtti.  (Haber: S. O)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kazanırken BitiriyorlarÖnceki Haber

Kazanırken Bitiriyorlar

Dezenfektan Kullanımı Arttı Ama…Sonraki Haber

Dezenfektan Kullanımı Arttı Ama…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar