
Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için üreticilere yönelik yaptığı bireysel sulama sistemlerinde hibe desteğinin arttırıldığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için üreticilere yönelik yaptığı bireysel sulama sistemlerinde hibe desteğinin arttırıldığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bireysel sulama sistemlerinde hibe desteklerinin arttırıldığını söyledi. Bakan Yumaklı, açıklamasında; “Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Bireysel Sulama Sistemleri Destekleme Tebliğ’i Resmî Gazete’de yayımlandı. Tarımsal suyun etkin kullanımı, modern sulama sistemlerinin yaygınlaşması ve rekabetin artması için hibeye esas proje üst limitini 3 milyon liradan 10 milyon liraya çıkarırken yüzde 50 hibe desteğiyle üretime katkı sağlayacağız.” dedi.
Tarımsal sulamadaki amacın bitkinin vejetasyon döneminde ihtiyacı olan suyun, zaman, miktar olarak en uygun sistem ile bitki kök bölgesine ulaştırmak olduğunu kaydeden yetkililer bitkinin ihtiyacından daha az su verilmesinin verim kayıplarına yol açtığını ve gereğinden fazla su verilmesinin de arazi bozulumu ve bitki hastalıklarına yol açtığını söyledi. Aşırı sulamanın fazladan su kullanılmasına, taban suyunun yükselmesi ile birlikte oluşan drenaj sorununa, çoraklaşmaya, toprağın bozunumuna yol açtığının altını çizen yetkililer fazladan kullanılan su ile daha fazla alanın sulanabileceğini ve bu yüzden bireysel sulama sistemlerinin önem taşıdığını vurguladı. Daha fazla üretim yapılabilmesi içi,n suyun vazgeçilmez bir kayak olduğunun altını çizen yetkililer basınçlı sulamanın en önemli faydasının kayıpların en az olması ve sulamanın kontrollü yapılabilmesi olduğunu ifade etti. Yetkililer teknik olarak tarlaya verilen suyun; salma sulamada yüzde 40’ı, yağmurlama sulamada yüzde 70’i, damla sulamada ise yüzde 90-95’i bitki için yararlı olabileceğini kaydetti. Bireysel sulama sistemlerinde tasarruf konusuna değinen yetkililer yağmurlama sulamada, salma sulamaya göre yüzde 30-40; damla sulamada, salma sulamaya göre yüzde 50-55, yağmurlama sulamaya göre yüzde 20-25 daha fazla tasarruf sağlanabildiğini söyledi. (Haber: S. OLGUN)
Yorum Yazın