Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

“Aynı Destekten Bizde İstiyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Aynı Destekten Bizde İstiyoruz”
Asrın felaketi Kahraman Maraş depremlerinin ardından ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için açıkladığı “Yarısı Bizden” kampanyası Aksaray’daki vatandaşların da beklentilerini artırırken Aksaraylılar “Aynı müjdeyi bizlerde bekliyoruz” dediler.

Kahraman Maraş’ta meydana gelen iki farklı deprem 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuş ve 11 ilde yıkıma neden olmuştu. Depremler sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken deprem riski bulunan diğer iller için de benzeri manzaraların yaşanmaması için çalışmalar sürüyor.

Özellikle 17 Ağustos 1999 depreminin ardından büyük yara alan mega kent İstanbul’da yıkılabilecek bina ve hayatını kaybedecek insan sayısını azaltmak adına dönüşüm çalışmalarında ilk destek paketleri İstanbul’daki belirlenen 350 bin konut için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destek paketini açıkladı. Erdoğan İstanbul’la ilgili yaptığı destek paketi hakkında yaptığı açıklamasında; “Bunun 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lirası hibe, 700 bin lirası çok uygun şartlarda kredi şeklinde verilecektir. Kredilerin ödenmesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yılı faizsiz olarak tahsil edilecektir. Kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE'nin yarısı kadar olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından dönüşüm için sorunları ve mali sıkıntıları aşamayan Aksaraylılar İstanbul’a verilen destek çalışmasının diğer iller için de başlatılması çağrısında bulunarak yaptıkları açıklamalarda; “Maraş’ta meydana gelen depremler sonrasında yaşanan olaylara kimimiz bölgede kimimiz de televizyonları başında şahit oldu. Yıllardır Aksaray deprem bölgesi değil söylemlerini duyduk. Bu şehir 1989 yılında il olsa da ilçe olarak çevremizdeki illerin büyüklüğündeydi. Bu nedenle 1989 ve öncesi yapılar ile il olduktan sonra 1999 depremine kadar deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılar ile çevrildi. Son yıllardaki yapılar modern ve deprem yönetmeliğine uygun olsa da 2000 yılından önce yapılan binaların neredeyse hiçbiri bugün istenen şartlarda inşa edilmedi.

Deprem sonrası eski binalarda güçlendirme veya yeniden inşa için görüşen hak sahipleri maliyetler nedeniyle bu işten vazgeçtiler. Belediyenin girdiği alandaki gibi bir kentsel dönüşüm çalışması mümkün görünmüyor ancak Cumhurbaşkanımızın İstanbul için açıkladığı model Aksaray’da bireysel dönüşümü başlatacaktır. Yarısı bizden kampanyası gerçekten çok önemli ve büyük bir kampanya. Bu kampanyanın diğer iller için de geçerli olmasını ve dönüşüm için katı kararlar alınmasını istiyoruz. Felaketleri yaşadıktan sonra yara sarmak yerine o yaraların açılmaması için çalışmalıyız. Birçok binanın sağlam olmadığını bile bile hak sahiplerini razı edemiyoruz. İnsanlar “biz orada oturmuyoruz, kiracı oturuyor” diyerek her türlü teklife karşı çıkıyorlar. Çürük binalar kontrol edilip dönüşüm için gün verilmeli. Bunu binalardaki asansörlerde yapıp kırmızı mühür vuruyorlar ama depreme dayanmayacak binalar için yapmıyorlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yalnız Yaşayan Yaşlı Adam Evinde Ölü BulunduÖnceki Haber

Yalnız Yaşayan Yaşlı Adam Evinde Ölü Bul...

Yaşlı Kadın Komşularını Seferber EttiSonraki Haber

Yaşlı Kadın Komşularını Seferber Etti

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar