Reklam
Köşe Yazısı

Tüzükten de mi Haberiniz Yok?

Bilindiği üzere Aksaray’ın iki önemli sivil toplum kuruluşu Ekim ayı ile seçime gidiyor. Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri konusunda bir kişi bile konuşup komitelere bile adaylıklarını açıklama gereği duymazken diğer STK olan Aksaray Ticaret Borsasında ise mevcut başkan ve yönetim ile başkan

nazmicaliskan Nazmi 14 September 2026, 05:343 dk okuma

Bilindiği üzere Aksaray’ın iki önemli sivil toplum kuruluşu Ekim ayı ile seçime gidiyor.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri konusunda bir kişi bile konuşup komitelere bile adaylıklarını açıklama gereği duymazken diğer STK olan Aksaray Ticaret Borsasında ise mevcut başkan ve yönetim ile başkan adayı ile belirsiz olan yönetim kurulu üyeleri şehrin lokomotifinin makinisti olmaya aday olduğunu aylar öncesinden açıkladı.

Bu yarış için değişik bir seçim stratejisi yürüten başkan adayı Sayın Darılmaz zaman, zaman yaptığı çıkışlarla sadece Borsa seçimlerinde oy istediği seçmenlerin değil ildeki birçok kişinin de kafasını karıştırıyor.

Bir siyasi partinin kasaba programına katılıp orada değişik vaat ve taahhütlerde bulunurken aslında Borsada yapılan bazı hizmetleri de verilmediği gerekçesi ile eleştiriyor.

Kendince hazırlanan seçim propagandasına devam ederken bir süre bizler de kendisine yaptığımız görüşme çerçevesinde haberlerinin yayınlanması konusunda yardımcı da olduk.

Ne diyelim 3 Ekim tarihinde yapılacak olan seçimde adaylara ve yönetim kurullarına başarılar diliyoruz.

Ancak geçtiğimiz gün ilginç bir sosyal medya videosu ile karşımıza çıkan Sayın Darılmaz mevcut yönetimi, üye kaydı silmekle suçlamış ve bizleri yine şaşırtmayı başardı.

Ne diyelim bu ilde şaşıracak hiçbir şey kalmadı dedikçe daha çok şaşıracağız gibi gelmeye başladı bizlere.

Neyse Sayın Darılmaz, Borsa seçmenleri ile Aksaray kamuoyuna seslenerek Borsada 900 küsür olan üye sayısının eksiltildiğini ve bunun mevcut yönetim tarafından yapıldığını açıkladı.

Ancak ATSO ve Borsa yani Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine tabi olan sivil toplum kuruluşları o birliğin tüzüğüne tabi oldukları için seçimlerden önce bir duyuru ile üye durumlarının kontrol edildiğinden habersiz sanırım.

Bilindiği üzere seçim öncesi tüzük gereği oda ve borsa, ilde yayın yapan gazeteler ile internet haber sitesinde resmi olarak bu kayıtları kontrol etmelerini, üyelerinden istemek ve bu konuda mağduriyet yaşanmaması için de aynı tüzükteki verilen sürede eksikliklerin giderilmesini istemek zorundadır.

Bu duyurunun üzerinden geçen süre diliminde üyeler gerek vergi kayıtlarını gerekse diğer kayıt belgelerinde bir eksiklik olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüdür.

Gelelim yaşanan sürece;

Borsa geçen ayın sonu itibari ile yani TOBB’un kendisine tüzüğü gereği verdiği zaman diliminde bu duyuruyu tek bir gazetede yayınlatması bile yeterli olacakken ildeki 8 gazete ve 1 internet haber sitesine, Basın İlan Kurumu tarafından kimseyi ayırt etmeden vermiş ve üyelere çağrıda bulunmuştur.

Bu yapılan işlem tüzük gereği her 4 yılda bir yapılan seçim öncesi uygulanan bir süreçtir.

Bu sürecin ardından 4 sene öncesine göre hayatlarını kaybedenler, işi bırakanlar ve çok uzun süredir işlem yapmadığı için vergi kayıtları bile askıya alınmış olan kişilerin kayıtları silinmektedir.

Bunun talebi ve nedeni Aksaray Ticaret Borsası değil Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bu seçimlerdeki şaibeleri bitirmek için uyguladığı ve diğer tüm seçimlere örnek olması gereken kuraldır.

Aynı işlemi Borsadan 2 gün önce sandığa gidecek olan TOBB’un diğer odası olan ATSO’da yapmış ve Borsa gibi ildeki tüm gazeteler ile 1 internet ilanı yayınlama hakkına sahip olan haber sitesinden paylaşmak yerine yine zorunlu olarak Basın İlan Kurumu olarak yalnızca tek gazetede duyurusunu yaparak süreci geçirmiş ve o da gerekli eksiklikleri gidermeyen, atıl durumda olan şirketler konusunda Borsa ile aynı yolu izlemek durumunda kaldı.

Yani bu STK’lar ve ildeki birçok STK ile dernekler belli başlı ve tescil edilmiş bir tüzük ile görev yaparlar.

Buralarda “Ben yaptım oldu” veya “Sen yaptın olmadı” deme yetkisi hiç kimselere verilmedi.

Sayın Darılmaz’ın açıklamasını dinleyen veya değişik platformlardan okuyanların pek çoğunun kafası yine karışırken, bende yaptığı açıklamadan önce kendisine;

Keşke aday olduğu yerin tüzüğüne bir göz gezdirseydi,

Keşke aynı uygulamaların bundan önceki seçimlerde bire bir aynı şekilde yapıldığını takip edebilseydi,

Keşke daha önceki seçimlere katılıp en azından “İleride ben aday olurum belki” düşüncesiyle seçimlerin nasıl yapıldığını bari gözlemleseydi diye düşünüyorum.

Ne diyeyim “Daha hiçbir şeye şaşırmam” dediğim her gün yeniden şaşırtıyorlar…

 

Yorumlar

Henüz yorum yok. İlk yorumu sen yaz!


Reklam