Reklam
Köşe Yazısı

Siz Çalışmıyorsanız, Hiç Kimse Çalışmamalı

Tepkilere neden olan küçük sanayideki tatil kararının ilk uygulama günü tepkileri de memnuniyetleri de beraberinde getirdi. Cumartesi günü çalışmak istemeyen sanayi esnafları haklı olarak başkaları açıp da müşterileri başkalarına gitmesinler diyerek tüm sanayinin kapatılmasından mutlu olara

nazmicaliskan Nazmi 29 March 2026, 06:073 dk okuma

Tepkilere neden olan küçük sanayideki tatil kararının ilk uygulama günü tepkileri de memnuniyetleri de beraberinde getirdi.

Cumartesi günü çalışmak istemeyen sanayi esnafları haklı olarak başkaları açıp da müşterileri başkalarına gitmesinler diyerek tüm sanayinin kapatılmasından mutlu olarak evlerinin yolunu tutarken yine aynı sanayide iş yeri bulunan çok sayıda esnafta alınan karardan dönülmesi için söylenseler de cılız sesler hiç kimseler tarafından duyulmadı.

Çok büyük bir hizmet yaptığını düşünen sanayi yönetimi de kimler dükkân açmış diyerek devriyeler ile kontrolleri de sağlayarak Aksaray’da en büyük işi yaptıklarını gösterme gereğinde bulundular.

Ekonomik krizin tavan yaptığı, insanların işyeri ve ev kiralarını bile ödemekte zorlandığı ve çok kişinin ek mesailer veya başka işlerde çalışarak hayatlarını idame ettirmeye çalıştığı böyle bir dönemde Hafta sonunu tatil olarak geçirmek isteyenlerin çalışmak isteyenlerin de kendilerine zorla uydurulmaları için aldırdıkları bu karar gerçekten bencillik kelimesinin karşılığı gibi durmadı mı?

Bu güne kadar bırakın hafta sonunu hafta içi bile dükkân açmak istemeyen esnaflara bir kuruş ceza yazıldı mı?

“Ya da açmak zorundasınız arkadaş” diyerek o dükkânlar zorla açtırıldı mı?

Bu güne kadar isteyen istediği saatte dükkânını açtı, istediği saatte kapattı.

Kimsenin kimseye karışmadığı bu düzende çalışmak isteyerek müşterilerinin işlerini yetiştirmek isteyenlerin dükkânlarının kapatılmaya zorlanması ve açanların cezalandırılacak olması yönündeki bir kararın anlaşılır yanı yoktur.

Her bir esnaf o sanayi de istediği saatte dükkânını açıp, istediği saatte kapatıyorsa Cumartesi günü dükkân açmak isteyenlere izin şartı veya cezai işlemler haksızlık değil mi?

Bu kararı alanların sanayi dışında OSB, il merkezindeki zincir marketler, mağazalar, AVM’ler, ilde yayın yapan tüm basın yayın organları, kara yollarındaki yolcu ve yük taşıyan araçlar için de almalarını bir birey olarak bende talep ediyorum.

İnsanların izin hakları ve aileleri ile geçirecekleri bu günler sadece sanayi esnafının değil, bu ilde hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan tüm insanların hakları.

İşte bu yüzden Aksaray’ın bütün işletmelerinin, AVM’lerinin ve Pazar yerlerinin de hafta sonu itibari ile kapalı kalması için sanayideki hassasiyetin gösterilmesi gerekmiyor mu?

Dünkü yaşanan olaylarda sanayi esnaflarının bir bölümü mutlu diğer bölümü de tepkiliydi.

Mutlu olanlar “Biz tatil yaparken müşteriler de başkalarına gitmeyecek, mecburen hafta içi gelecekler” düşüncesindeyken,

Mutsuz olanlar ise dükkan kiralarını, yetiştirmek zorunda oldukları dükkanlarındaki işlerini ve bölgenin en iyi oto sanayinin bu kararla il dışında gelecek müşterilerinin büyük bölümünü kaybedeceklerinin bilincinde olduklarından mutsuzlar.

Araçlarındaki veya evlerindeki sorunlar için hafta sonu sanayiye giden vatandaşlar da “Kapalı” sürprizi ile evlerine dönerken artık hafta sonu yapmaları gereken işler için başka illerde veya şehrin başka yerlerinde kaldırım altı denilen kayıt dışı yerler arayacaklar ve temin edecekler.

Bu gün bu kararı aldırdıkları için mutlu olanlar yarın onların engellenmesi için yeniden ayrıcalıklar beklerken kendi elleriyle kendi sonlarını getirdiklerini anlayacaklar.

İşte isteyenin çalışmasında, isteyenin de tatil yapmasında hiç ama hiçbir engel bulunmayan bir yerde alınan “Yasak” kararı ileride bu türden sonuçlara gebe bırakırken bu haftadan sonra başka meslek örgütleri de mutlaka “Biz tatil yapmak istiyoruz ama meslektaşlarımız da çalışmak istiyor. Onlara da o dükkanları kapatın” diyerek kapılarınızı çalıp sanayi kararını masanızın ucuna koyacaklar.

Bu kadar bencillik onlara da hak olmayacak mı?

Sanayide hafta sonundan başka iş yaptırma şansı olmayan sevgili hemşerilerim sizlerde işlerinizin ağırlık durumuna göre Nevşehir, Kırşehir, Niğde veya Konya sanayi sitelerinde ilerinizi yapar en azından hafta sonu ailenizle de il dışına bir dizi ziyaret gerçekleştirip sanayideki esnaflarımız gibi sosyalleşirsiniz…

Yorumlar

Henüz yorum yok. İlk yorumu sen yaz!


Reklam