Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Fiyatı da, Satışı da Yüzde 100 Arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fiyatı da, Satışı da Yüzde 100 Arttı
Yükselen fiyatları nedeniyle kriz yaşandığı iddia edilen inşaat sektöründe TÜİK verileri konut fiyatlarının yarı fiyatında olduğu geçen seneden iyi olduğunu gösterirken müşteri bulunamadığı iddia edilen konut fiyatlarındaki yükseliş de devam ediyor.

Son dönemde özellikle Aksaray’da anormal derecede artan konut fiyatları her geçen hafta yeni rekorlara imza atıyor. Demir, çimento ve işçilik maliyetleri yanında arsa payları nedeniyle sürekli arttırılan konut fiyatlarındaki artışın önüne geçilemezken Türkiye İstatistik Kurumunun verileri de artan fiyatlara rağmen konut satışlarının da arttığını ortaya çıkartıyor.

Özellikle son haftalarda yeni rekorlara imza atan konut fiyatlarındaki artış da TÜİK’in istatistiklerini doğrularken yükselmeye devam eden daire fiyatlarının nerede duracağı ve bu dairelerin bu rakamlara kimler tarafından alındığı merak konusu oluyor.

3+1 Sıfır daire fiyatlarının bir milyon rakamını aştığı Aksaray’da konumuna göre konut fiyatları 2 milyon lira seviyelerine yaklaştı. 2+1 konut fiyatları bile bazı mahallelerde bir milyon lirayı aşarken merkeze uzak noktalarda dahi 1 milyon sınırına dayandı.

Sektöre yatırım yapanlar sürekli olarak işlerin durgunluğundan ve konuta ilginin az olduğundan şikayetçi olsalar da TÜİK’in açıkladığı veriler durumun öyle olmadığını ortaya çıkartıyor. 1-31 Mayıs tarihleri arasında Aksaray genelinde satılan konut sayısı 549 olurken konutta krizin çok fazla hissedilmediği ve fiyatların yarı oranından daha aşağıda olduğu 2021 yılının aynı döneminde satılan konut sayısı 273 olarak açıklanmıştı.

2021 Yılının ilk 5 aylık döneminde il genelinde bin 805 konut satışı yapılırken 2022 yılının aynı döneminde ekonomik kriz ve yükselen fiyatlara rağmen 2 bin 640 konut satışı yapıldı.

TÜİK’in verileri ile sürekli arttırılan daire fiyatları konusunda konuşan Aksaraylı vatandaşlar da Aksaray’ın bölgenin en pahalı ili olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray dediğimiz gibi her alanda bölgenin en pahalı ili. Gelir olarak sondan 10’uncu iller arasında yer alan Aksaray satılan ürün fiyatlarına bakıldığında Türkiye’nin ilk 10’daki illeri arasında yer alıyor. Gelir adaletsizliğinin en fazla olduğu iller arasında yer alan Aksaray’da nüfusun yüzde 10’unun sürdüğü rahat yaşam toplumun tamamını rahatmış gibi gösteriyor. İl genelinde düşük ve orta gelirli kişilerin ev alma şansları yokken konut satışlarındaki artış bizleri şaşırttı. Bu fiyatlara kim bu evleri alır derken şimdi ev bulunamadığı için konut fiyatları yeniden yükseltilmeye başladı. Bu fiyatlara bu kadar konut satılırken bu konutları alan ya da satanların ne kadar bu devlete vergi ödediğini veya bu gelirlerinin kaynağının araştırılması gerekmiyor mu. Hiçbir iş yapmayan bir kişi kalkıp 1 milyon TL nakit ödeyerek bir ev alabiliyor. Ya da şimdiye kadar bir iş yapmamış gelir beyan etmemiş bir kişi bir gecede müteahhit olarak karşımıza çıkıyor. Milyarlarca lira paranın döndüğü bu sektörde alıcı ve satıcıların neden mercek altına alınmadığını merak ediyoruz. Elbette bazı müteahhitler işlerini doğru yaparak vergilerini ödüyordur ama bir çoğu listelerde yok. Bununla beraber milyonlarca liraya konut alanların bir asgari ücretli kadar bile vergi ödediklerini düşünmüyoruz. Geçen ay bu piyasa şartlarında il genelinde bu fiyatlara 549 konutun satılması bir çok kurumun araştırması gereken bir konu. Bu kadar konut satılınca elbette bir milyon olan daireler de bir buçuk milyona çıkar. Bu memlekette nüfusun yüzde 10’u zevk ve sefa içerisinde yaşarken gerisi sadece ömür dolduruyor” dediler. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAŞKAN DİNÇER’DEN PERSONELE TEŞEKKÜRÖnceki Haber

BAŞKAN DİNÇER’DEN PERSONELE TEŞEKKÜR

Pazar Tezgahlarına Yaz da Umut OlmadıSonraki Haber

Pazar Tezgahlarına Yaz da Umut Olmadı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar