68 Plakalı Araç Sayımız 192 Bin 796
TÜİK verilerine göre 30 Eylül 2026 tarihi itibari ile Aksaray’da tescili yapılmış motorlu kara taşıtı sayısı 192 bin 796’ya yükselirken il dışından tescili yapılan araçların da eklenmesi ile Aksaray’daki araç sayısının 200 bin rakamının çok üzerinde olduğu değerlendiriliyor.

Trafik sorununun çileye döndüğü ve Aksaray’da Türkiye İstatistik Kurumu Aksaray’da 68 plaka ile tescili yapılmış olan motorlu kara taşıtı sayısının 30 Eylül tarihi itibari ile 192 bin 796’ya yükseldiğini açıkladı.
TR 71 bölgesindeki iller arasında en fazla aracın bulunduğu şehir olan Aksaray’da tescilli olan 192 bin 796 aracın cinslerine göre dağılımları ise şu şekilde;
Otomobil: 91 Bin 827
Motosiklet: 40 Bin 373
Traktör: 25 Bin 290
Kamyonet: 23 Bin 197
Kamyon: 8 Bin 252
Minibüs: Bin 734
Otobüs: Bin 460
Özel amaçlı araç olarak nitelenen kamu kurumlarına ait olan iş makineleri ve hizmet araçlarının sayısı ise 663 olarak kayıtlarda yer aldı.
İlde açıklanan rakamlar sadece 68 plaka ile tescili yapılan araçları kapsadığından il dışından alınan ve plaka tescili başka illerde olan araçların bu sayıya dahil edilmediği öğrenilirken bu araçların da il trafiğindeki motorlu kara taşıtlarına ilave edilmesi ile araç sayısının 200 bin rakamının çok üzerinde olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.
TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlar illerin ileriye dönük trafik planlamaları, otopark sorunları gibi birçok planlamayı yapmaları için her ay düzenli olarak paylaşılırken Aksaray’da artan araç sayısına rağmen merkez başta olmak üzere birçok sokak arasında yaşanan sorunlar alınamayan tedbirler ile otopark sorununun artması da tepkilere neden oluyor.
Özellikle merkezde yaşanan yığılmanın araç yoğunluğu kadar sürücülerden de kaynaklı olduğunu belirten vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da araç sorunu artık gözle aleni şekilde görülüyor. Otopark konusunda binaların yeterli alanları sağlamaması sorunu artırırken kentsel dönüşüm çalışmalarında bile konut sayısına yetecek otoparkın olmaması geleceğe dair endişeleri artırıyor. Kafeler Caddesi denilen ve hiç kimsenin çözüm bulamadığı bir caddede bazı sürücülerin trafiği keyfi olarak yavaşlatmasına göz yumulması birçok cadde ve sokak arasında da aksaklıklara neden oluyor. İlde trafik kadar sürücü sorunun da aşılması gerekiyor. Bir caddede nasıl azami hız limiti uygulanıyorsa, asgari hız limiti de uygulanmalı. Buna ek olarak artık sokak ortasına masa, sandalye yığanlara da müsaade edilmemeli. Bir dükkân sahibi bir iş yerini kiraladığında kaldırımlar da, yol da artık o esnafın oluyor. Kimse sahibi olmamasına karşılık dükkânının önüne araç park ettirmek istemiyor. Bu gibi birçok sorun var ve artık şehrin trafiğini belirleyen komisyonun bu TÜİK verilerini doğru analiz etmesi ve gerekiyorsa çarşı merkezinde kalıcı ve katı kuralları uygulamaya koyması gerekiyor” dediler.



Yorumlar
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.
Henüz yorum yok. İlk yorumu sen yaz!