
1’inci Dünya Savaşında Çanakkale deniz savaşlarında yaşanılan zafer ve vatan savunması için evlerinden dönmemek üzere ayrılan ve canlarını göz kırpmadan veren aziz şehitlerimizin anıldığı 18 Mart Çanakkale zaferi ve şehitleri anma gününün 110’uncu yılı şehitlik ziyaretinin ardından ulu camide son buldu.
18 Mart 1915 Tarihinde 1’inci Dünya savaşında bugün bile efsane zafer olarak anılan Çanakkale deniz zaferlerinin 110’uncu yılı tüm yurtta olduğu gibi Aksaray’da da çeşitli etkinliklerle anıldı. 110 Yıl önce “Önce Vatan” diyerek geri dönmemek üzere zafer ve şehadete yürüyen yüz binlerce şehidimiz ile kanlı terör örgütlerinin hain pusularında ecdatları gibi “Vatan” diyerek canlarını hiç düşünmeden veren Aziz şehitlerimiz için etkinlik alanı her sene olduğu gibi Aksaray şehitliği oldu.
Buradaki programda konulan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu konuşmasında; “Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor! Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker! Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer. Ey Şehit oğlu Şehitler uğruna canlarınızı seve seve verdiğiniz, Ay Yıldızlı Al Bayrak ile huzurlarınızdayız. Ebedi istirahatlerinizde bayrağımızın gölgesinde rahat uyuyoruz. Tertemiz kanlarınızın düştüğü her karış toprak bize vatan olmuştur. Asıri nesiller olarak sizlere ve aziz emanetinize layık olmaya çalışıyoruz. Her birimiz sizlerden aldığımız cesaret ve güç ile birer nöbetçiyiz. Yeri ve zamanı geldiğinde bu kutsal vazife için hazırız. Malazgirt’ten Çanakkale’ye, Sakarya’dan bu güne tarihler hep sizleri yazdı. O kadar yücesiniz ki ne kitaplara nede kabirlere sığabilirsiniz. Sizler kacağını açmış bir Peygamberin ve aziz Türk milletinin gönlündesiniz. Anne, baba, eş ve çocuklarınızı ayakta dimdik tutan bu gururdur. Çanakkale’de tarihin en büyük zaferlerinden birini kazanan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi, dünde, bugünde, yarında rahmet ve minnetle yad edeceğiz. Ruhlarınız şad olsun” diyerek sözlerine son verdikten sonra alanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart mesajı okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart Çanakkale zaferi ve Şehitleri anma günü dolayısıyla yayınladığı mesajında; “Millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla, Çanakkale Zaferinin 110’uncu yıl dönümünü anıyor, Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanlarımızı rahmet ve şükranla yad ediyorum. Tarihte eşine çok az rastlanan azmin ve imanın teknolojiye galebe çaldığı bu büyük destanın, namusu bildiği vatanının ve milletinin bekası için gözlerini kırpmadan canlarını vermeyi göze alan yüzbinlerce kahramanın eseridir. Çanakkale'de milletin erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, öğrencisiyle, hocasıyla, çalışanıyla, işvereniyle tek vücut olup düşmana geçit vermemiştir. Bu mücadelesiyle Türk Milleti tüm mazlumlara umut olmuş sömürge altındaki birçok ülke Çanakkale’den ve daha sonra İstiklal Harbinden aldıkları ilhamla kendi mücadelelerini başlatmışlardır. Çanakkale millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade ettiği kadar, bulunduğumuz bölgenin de kader ortaklığını yansıtır, sembolleştirir. Gönül coğrafyamızın dört bir yanından gelerek, Anadolu'nun müdafaası için gözlerini kırpmadan canlarını veren yiğitlerin her bir ferdine Allah'tan rahmet diliyoruz. Çanakkale'de yazılan destandan alacağımız dersler, Türkiye Yüzyılının inşasında bize ilham kaynağı olacaktır. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıktığımızda yedi düvel üzerimize gelse yıkılmayacağımızın ispatı olan Çanakkale ruhu, yolumuzu aydınlatmayı sürdürecektir. Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü'nde tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi. Şehitlikteki programın ardından Ulu camide şehitlerimiz dualarla anıldı. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın