Zengin “Süt ve Yem Dengesi Korunmalı”
GÜNDEMAksaray Merkezi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, süt fiyatlarına ilave bir zam yapıldığını belirterek süt ile yem fiyatları arasında durağanlığın sağlandığını ve bu dengenin korunması gerektiğini söyledi.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanında üreticilere yönelik desteklerin arttırılarak devam etmesi gerektiğini kaydeden AKSÜTBİR Başkanı Esat Zengin, çiğ süte ilave ek zam yapıldığının müjdesini verdi. Üreticilerin çağrılarına kulak verdiklerini aktaran Zengin “Süt fiyatlarımızda bugün için durağanlık ve eksiklikler var. Çiğ süte bir liralık yeni bir zam yapıldı. Bu zam Ekim ayının 15’inden itibaren uygulanmaya başlayacak. Ayın birinde başlanmasını talep etmiştik uygulamaya ancak sanayicilerimiz bu tarihi belirledi” dedi.
Süt fiyatlarını en çok etkileyen girdi maliyetlerinin başında gelen yem fiyatlarında durağanlığın oluşturulduğunu aktaran Zengin, yem fiyatlarında artış beklemediklerini dile getirdi. Yem maliyetlerinde yüksek fiyatların uygulanmasını beklemediklerini söyleyen Zengin, “Yem fiyatlarında aşırı bir yükselme şimdilik söz konusu değil. Durağan seyir devam ediyor. Bu yıl da yem fiyatlarının yüksek olacağını tahmin etmiyoruz. Çünkü arpa, mısır, küspe gibi ürünlerin fiyatları sabit bir seyirde devam ediyor. Buna bağlı olarak yem fiyatlarında da artış beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Üreticilere ari sigorta ve hayvan sigortası çağrısı yapan Zengin, desteklemelerden yararlanabilmek için sigorta yaptırmanın önemli olduğunu vurguladı. Zengin açıklamasının devamında “Üreticilerimizin 2024 yılı itibari ile süt desteklerini alabilmeleri için hayvan sigortalarının olması gerekiyor. Yönetmelikte de yayınlandı. Uygulama esaslarının tebliğinin nasıl çıkacağını henüz bilmiyoruz. Çıktıktan sonra üreticilerimizi yine bilgilendireceğiz. Hayvanlara adi sigortanın yapılması gerekiyor. Adi sigortadan kastımız deprem, sel, yangın gibi afet durumlarını kapsayan bir sigorta türüdür. Bu sigortada destek çalışmalarının yapılması için çaba göstereceğiz. Üreticilerimiz eğer süt desteği almak istiyorsa hayvanların süt verimliliği kadar sigorta yapılması gerekiyor. Adi sigorta denilince düşük fiyat oluyor. Üreticinin cebinden çıkacak fiyat hayvan başı 280 lira civarında söyleniyor” şeklinde konuştu. (Haber/Fotoğraf: E. BUDAK)
İlginizi Çekebilir