© Aksaray 68 Haber 2021

Yasa Tamam Sıra Denetimde

Fırsatçıların uykularını kaçıracak olan yasa meclisten geçerken vatandaşlar denetimlerin doğru yapılmaması durumunda yasanın bir işe yaramayacağını söylediler.

Fahiş fiyat artırımı ve fırsatçılık yaparak haksız kazanç elde edenlerin cezalarını artıran ve can yakacak olan yeni kanun teklifi TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarılırken, stokçuluk yapanların cezası da 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi.

Kanun teklifinin yasalaşması konusunda konuşan vatandaşlar çıkartılan kanunun denetimlerin adil olmaması durumunda hiçbir işe yaramayacağını söyleyerek, denetimlerin aşağıda son satıcıda yapılması yerine yukarıdan aşağı doğru yapılması gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizin içerisinde olduğu ekonomik süreç 2 yıldır halkı olumsuz şekilde etkilemesine rağmen tedbir amaçlı kanun yani çıkartıldı. Bu süreçte birilerinin mal varlıkları 50 katına çıkarken halkın alım gücü de düştü. Ülke genelinde araçtan taşa kadar fırsatçılık yapılmayan bir ürün kalmadı. Market raflarındaki ürünlerin etiketleri bir ara neredeyse günlük değişiyordu.

Ancak denetim mekanizması sadece son satıcılar üzerinde yapıldığından gerçek fırsatçılara bir şey olmadı. Gelinen noktada denetim sonrasında fırsatçılık veya stokçuluk yapanlar için cezalar ağırlaştırılmış. Hayırlısı diyoruz. Bu yasanın işe yaraması yerine bu kez denetimlerin fabrikalardan hatta o fabrikaların üretim için aldıkları mallardan başlanmasını istiyoruz. Bu ürünler alınırken 2-3 el değiştirilip üretim maliyeti artırılıyor. Üretimden sora ürünler 3-4 veya daha fazla bayiye el değiştirilip dağıtım maliyetleri katlandıktan sonra son satıcının tezgâhına indiriliyor. Yani bir üründen son satıcıya gelene kadar birçok kişi elini bile değmeden yüklü miktarda kazanç elde ediyor. Denetim mekanizması da marketlerden ibaret olduğundan sorun hiçbir zaman çözülemiyor. Bu ürünleri üreten fabrikaların kapasiteleri ve ürünlerin miktarları belli. Kimler nerelere veriyor. Bir ürün 2 aracı (Bölge ve yerel bayi) değişerek tüketiciye ulaşırken diğer aracılar sorgulanmalı. Bunların ortakları ortaya çıkartılmalı. Bu süreçte en günahsızları yerel esnaflar. Fırsatçılık dendiğinde tüm fatura son satıcıya patlıyor. Bu yasanın işe yaraması için denetimlerin en baştan başlaması gerekiyor. O zaman market raflarında yeniden tersi yönünde etiketler değişmeye başlayacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER