© Aksaray 68 Haber 2021

Ülke Genelinde Düşen Konut Satışı Aksaray’da Artıyor

Ekonomik krizin etkisin en fazla hissedildiği konut sektöründe TÜİK verileri bir önceki yıla göre ülke ortalamasının düştüğünü ortaya koyarken bu veriler Aksaray için tersi yönünde çıktığını ortaya çıkartıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 1-30 Nisan 2024 dönemine ait konut satış verilerini açıkladı. Ülke genelinde toplamda 75 bin 569 konutun satıldığı verilerde Aksaray’da 449 konutun el değiştirdiği ortaya çıktı.

Açıklanan verilerde, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırma yapıldığında konut satışının 85 bin 652’den 75 bin 569’a düştüğü ortaya çıkarken Aksaray’da ise buranın tersi yönünde 438’den 449’a çıktığı ortaya çıktı.

Verilere göre il genelinde satışı gerçekleşen konutların satış şekilleri ise; 14’ü ipotekli 435’i peşin veya hibe şeklinde gerçekleşirken 208 konut sıfır, 241 konut ise ikinci el olarak devredildi.

Konut ve otomobil gibi verilerde kendisine denk olarak kabul edilen iller arasında yıllardır liderliğini kaptırmayan Aksaray Nisan 2024 verilerinde de ilk sırada yer alırken konut satış verileri TR71’in diğer illerinde ise;  Niğde: 355, Kırıkkale: 312, Kırşehir: 237 ve Nevşehir: 201 olarak kayıtlara geçti.

Ülke genelinde yaşanılan ekonomik kriz ile artan kredi faiz oranlarının olumsuz etkilediği ve yurt genelinde düşen konut satış istatistiklerinin Aksaray genelinde tersine çıkması kafaların karışmasına neden olurken il genelinde satılan konutların satış şekilleri krizin etkilerinin ülke genelinden daha az olduğu şeklimde değerlendirilirken Aksaraylılar istatistiklerle ilgili yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da konut fiyatları çevre illere bakıldığında çok farklıyken satışlarda liderliği hiçbir ile bırakmıyoruz. Bu kadar konutu kim nasıl alıyor? Bunu merak ediyoruz. Aksaray’da 449 konut satıldı diyorsunuz, ancak bu konutlardan sadece 18’inin ipotekli olarak satılmış olması şaşırtıcı. Diğer konut alanların her birisinin kenarda milyonlarca lira nakdi vardı demek ki.

Bu veriler Aksaray için kriz söylemini yalan çıkartıyor. Aksaray’da konut satışında da, araç satışında da sorun yaşanmıyor. Konut fiyatları kriz ortamında bile satıldığından düşmek yerine çıkmaya devam ediyor. Vergi memurları son izlediğimiz haberlerde sahada denetimlerini arttırmışlar. Bu memur arkadaşlar artık bu konutları alanlarla satanların mali kayıtlarını da bir inceleseler de bu kadar nakit nereden ve nasıl elde ediliyor bizler de öğrensek. Aksaray ülke gerçeklerinden farklı bir il mi ki kriz ve krediler nedeniyle satışlar dururken Aksaray’da çıkıyor?” sorusunu yönelttiler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER