TÜİK “Tarımda Üreticinin Maliyeti Azalıyor” Dedi
GÜNDEMTürkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi aylık bazda 5,66 oranında azaldı.
Kuraklık ve don olayları nedeniyle en sıkıntılı dönemlerini yaşayan çiftçiler destek beklerken üreticileri de şaşırtan veriler TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK’in verilerine göre tarımsal üretici fiyat endeksi bir önceki yıla göre yüzde 44,32 oranında artarken bir önceki aya göre yüzde 5,66 oranında azalma gösterdi.
Özellikle yıllık hububat ve tarımsal ürünlerine verilecek destekleme ve fiyatlandırmalar konusunda da belirleyici olan veriler konusunda şaşkın olduklarını belirten Aksaraylı üreticilerin son umudu olan pancar hasadı ve fiyat beklentisi devam ederken açıklanan maliyet düşüşü tepkilere neden oldu.
“Hangi üründe neyim maliyeti düştü?” diyen üreticiler açıklamalarında; “Aksaray’da tarımsal anlamda Türkiye’nin en pahalı üretimini yapmaya çalışan çiftçiler bu sene perişan oldu. Kaldırılan hububat hasadında ciddi azalma olduğu gibi hayvancılıkta da sıkıntılar artmaya devam ediyor. Don olayı sonrası verilecek teşvik veya krediler konusunda da artık ümidimiz kalmadı.
Son olarak artık çiçek ve pancar hasadı beklerken çiçekte de hastalık başladı. Bazı bölgelerde ciddi mantar hastalığı görülmeye başlamış. Şeker pancarında da artık çok fazla fiyat açıklanmaması adında geçen aya göre çiftçilerin üretim maliyetleri azaldı denmiş. Mesela mazotun fiyatında geçen aya göre kaç lira düşüş oldu? Tohumun veya işçiliğin fiyatında düşüş mü oldu?
Neyin fiyatı değişti de bir ayda yüzde 5,66 düştü?
Artık fiyatların açıklanacağı aylarda açıklanan veriler bizlere güven vermiyor ama bu rakamlar göre fiyatlar açıklanıyor. Bu fiyatları açıklayacak olan yetkililerin öncelikle Aksaray’ı gezip sadece elektrik faturalarını bir gözden geçirmelerini istiyoruz. Bizler Türkiye’nin başka yerlerindeki gibi kaçak mazot, kaçak elektrik ve bol su ile tarım yapmıyoruz. Yaktığımız elektriği son kuruşuna kadar öderken kullandığımız mazotları da artık litre bazında alıp altın gibi zamlı şekilde ödüyoruz. Aksaray Türkiye’nin en maliyetli tarımının yapıldığı nokta haline geldi ve bu sene artık üretici perişan” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir