© Aksaray 68 Haber 2021

TÜİK “Süt Üretimi Azalıyor”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,4 azaldı. TÜİK verilerindeki düşüş konusunda konuşan Aksaraylı üreticiler de artan maliyetler karşısında küçük işletmecilerin üretimden vazgeçmeye başladıklarını söylediler.

Geçmişte sadece tarım kenti olarak bilinen ve son 20 yıl içerisinde verilen teşvikler ile kurulan süt sanayisinin de etkileri ile süt hayvancılığı konusunda da önemli yatırımların yapıldığı Aksaray’da son aylarda süt üreticisinin yüzü gülmüyor.

TÜİK raporlarına da yansıyan üretim azalmasına dikkat çeken üreticiler süt hayvancılığı konusunda özellikle süt sanayisinin ağır tutumları nedeniyle küçük aile işletmelerinin bittiğini kaydeden üreticiler ilerleyen yıllarda daha büyük süt işletmelerinin de kendileriyle aynı kaderi yaşayacaklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da 2000’li yıllarla beraber verilen hayvan teşvikleri ve süt sanayisinin de etkisi ile köylerde süt hayvancılığına büyük ilgi duyuldu. Büyük işletmeler için kurulan kooperatifler ilk başlarda üreticiye kazandırırken zamanla Pazar sıkıntısı ve dolandırılma olayları nedeniyle güvenlerini yitirdiler. Pazar için fabrikaların anlamsız tutumları ve sütlere açıkladıkları rakamlar da bizleri perişan ederken son dönemde artırılmayan ve ulusal süt konseyi tarafından açıklanan süt fiyatları ile artışı durdurulamayan yem fiyatları üretici olarak bizlerin belini kırdı. Bu süreçte küçük olan işletmeler zararlarını artırırken paralı olan büyük çiftlikler bizlere göre daha sıkıntısız bir süreç yaşadılar. Son yıllarda zararlarını artırmak istemeyen üretici arkadaşlar hayvanlarını kestirerek borçlarını ödeme yoluna gittiler. İlde büyükbaş hayvan varlığında büyük düşüş var. Bu diğer illerde de aynı. Şimdi küçük aile işletmeleri boşalıyor. 10-20 hayvanla bu işi yapmaya çalışanlar artık hayvanlarını ya satıyor ya da kestiriyor. Borçlarını ödemekte bile zorlanan çiftçiler merkezde fabrikalarda çalışmak için iş arıyorlar.

Bu durum şimdilerde küçük işletmeleri etkiliyor ama zamanla artık büyük işletmeler de bu durumdan etkilenmeye başlayacaklar. Bizler yıllardır yem fiyatları konusunda ulaşabildiğimiz herkese sıkıntımızı anlattık ama sesimizi duyuramadık. Sütün fiyatını devlet belirlerken yemin fiyatı serbest bırakıldı. Süte 10 kuruş zam denildiği akşam yeme 10 katı zam yapıldı. Artık aldığımız süt parası hayvanların masraflarına yetmez duruma geldi. Çoğu üretici de bu hayvanları teşvik ve kredilerle aldığından araziler de hayvanlar karşılığında ipotekli durumda. Artık mandırasını boşaltıp ipotekten kurtulan çiftçi bayram ediyor. Bu mandıralar çok kolay boşalıyor ama ilerleyen yıllarda doldurun dediklerinde çok daha fazla bedeller ödeyecekler” dediler.  (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER