TÜİK “Kira Artış Oranı %56,35”
GÜNDEMKira bedellerindeki önlenemez yükseliş devam ederken TÜİK artış oranının yüzde 56,35 olduğunu açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamların kağıt üzerinde kaldığını belirten kiracılar ise denetimsizlik dolayısıyla bu sorunun büyüdüğünü belirterek “Ülkemizde hiçbir şey en üst seviyeye kadar yükseltilene kadar tedbir alınmıyor” dediler.
Konut ve işyeri kiracıları için belirleyici olması gereken 12 aylık enflasyon artışına göre yıllık artış yüzde 56,35 olarak açıklandı. TÜİK tarafından her ay düzenli olarak açıklana veriler özellikle konut ve işyeri kiraları için belirleyici olması gerekirken Aksaray’da son bir yıldır devam eden yüksek kira artışları 2025 yılında da devam ediyor.
Özellikle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar artmaya devam ederken işyerleri için yapılacak artış oranı konusunda konuşan esnaflar yaptıkları açıklamalarda “Döviz cinsinden dükkanlarını kiralayan dükkan sahipleri bile zam için kapımıza gelip gitmeye başladılar” dediler.
İşyeri kiralarındaki artışların ister istemez enflasyonu da tetikleyeceğini ifade eden esnaflar açıklamalarında; “Son yıllarda ne zaman sona ereceği belli olmayan bir ekonomik sürecin içerisindeyiz. Her gün yeni masraflar giderlerimizi artırmaya devam ediyor. Bu giderler işletme giderleri olduğundan sattığımız ürünlerin üzerine 3 kuruşunu yansıtsak adımız fırsatçıya çıkıyor.
Birileri gelip bizlerin işyerlerindeki etiketleri denetlerken diğer giderlerde yapılan artışları görmüyor ve denetlemiyor. En büyük giderlerimizin başında bu işyerlerinin kiraları geliyor. TÜİK bir rakam açıklasa da bu ilde TÜİK tarafından açıklanan rakama neredeyse hiç kimse uymuyor. Merkezdeki dükkanların çoğunda döviz kurları belirleyici. Bu kurlarda yeterince artış olmazsa dükkan sahipleri döviz cinsinde artışlar talep etmeye bile başladılar. Son 3 yıldır ülkemizde bir ürünün veya bir gider kaleminin fiyatı konusunda artış yapılırken müdahale edilmiyor. Fiyatlar artık hiç gelmemesi gereken noktalara ulaştığı zaman denetimler başlıyor ve o fiyatlar oralarda kalıyor. Örnek verecek olursak, otomobil fiyatları 2-3 katına çıkana kadar kimse görmedi sonra bir anda denetimler ile sabitlendi.
Denetim denilince herkesin aklına gelen ilk adres yerel esnaflar oluyor. Denetlemek için çarşı merkezine gelen denetmenler ürünlerdeki etiketlerin olup olmadığına kadar kontrol ederek görevlerini yapıyorlar. Ama bu işyeri veya ev kiralarına gelince denetim yok. Geçen sene 2-3 katı kadar zam yapan ev sahipleri bu yılda yüzde 100 zammı bile kabul etmiyorlar. TÜİK yüzde 56 dese de bu arakamı neredeyse bu ilde uygulayan da, denetleyen de yok. Dükkan giderlerinden doğan artışların ürün fiyatlarına eklenmesinin adı fırsatçılık değildir. Artık birileri bizlere fırsatçı damgası vurmaktan vazgeçmeli. Ürün fiyatlarının alım ve satım fiyatları arasındaki fark bu giderler karşısında istense de, istenmese de artacak. Bizleri denetleyenler denetimler esnasında; elektrik, işçi, kira, gibi giderlerdeki artışları da ortaya koymalılar. Bundan 3 sene önce bir markette yüzde 20 kar payı bu giderleri ödemeye yeterken şu anda yetmiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir