© Aksaray 68 Haber 2021

Tarımsal Maliyette Artış Yüzde 45,40’a Yükseldi

TÜİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Ekim sonu verilerine göre yüzde 45,40’a yükselerek tahmin edilen enflasyon verilerinin üzerine çıktı.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak anılmasına karşılık Türkiye’de en maliyetli tarımı yapmaya çalışan Aksaraylı çiftçilerin beklediği tarım ürünleri üretici fiyat endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülke genelinde 31 Ekim tarihli verilere göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yüzde 45,40 olarak açıklanarak enflasyon beklentilerinin üzerinde açıklandı.

Önümüzdeki yılın hububat ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarının belirlenmesinde önemli payı olan verilerin beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen Aksaraylı üreticiler gerçek rakamların bu açıklananın da üzerinde olduğunu iddia ederken bu oranın Aksaraylı üreticiler için komik olduğunu belirttiler.

Sulama konusunda artık tamamen çıkmaza girdiklerini söyleyen üreticiler yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da yıllardan beri su seviyeleri sürekli azalıyor. Yer üstünde su kaynağı kalmazken yeraltında da su kaynakları hızla yok olmaya devam ediyor. “Tahıl ambarı” denilen bir bölgeye suyun getirilip üretime dahil edilememesi nedeniyle Aksaraylı üreticilerin çok büyük bölümü ülkedeki diğer üreticilere göre Türkiye’nin en pahalı tarımını yapmaya çalışıyor. Ülke genelinde köyler doldurulmaya çalışılırken bizler elimizdeki evlatlarımızı artık köylerde tutamıyoruz.

Her sene hasattan sonra kar beklerken borçlarımız katlanıyor. Elektrik ve mazota verdiğimiz paranın miktarı ortada. Petrol istasyonlarına litre bazında hesap açtırıyoruz ve hasatta bu fiyatlardan bu paraları ödemeye çalışıyoruz. Bugün mazotun litresi 60 liraya çıktı. Bizler bu tarlalara ektiğimiz ürünleri hasat ettiğimizde kaç lira olacak ve bizlerin eline ne kadar para geçecek. Hasatta aldığımız parayı eve götürmeden dağıtıp borçlu kalmak artık bu işi yapmamamız için en büyük gerekçe oldu.

Yıllardır çevremizdeki iller sulu tarım yaparken bizler yerin altından çektiğimiz su ile tarım yapmaya çalışıyoruz. Bunun üzerine “Daha bu suya da dokunmayın, gerekiyorsa ekmeyin” denilip köyleri de boşaltmayın diyorlar. Bizim ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı biri gelip karşımıza geçip oturup anlatırsa o yolda ilerleyeceğiz. Nakliye maliyetleri son zamlarla beraber daha fazla arttı. Sürekli zam yapılmaya devam ediliyor. Artık, yemci, tohumcu, elektrik faturaları, benzin istasyonlarına çalışıyoruz” dediler. (Haber:Elif BUDAK ÇALIŞKAN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER