© Aksaray 68 Haber 2021

Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, kurban bayramına sayılı bir zaman kala vatandaşların kurbanlık hazırlığına başladığını belirterek 2024 yılı için küçükbaş kurbanlıklarda yaklaşık fiyatların belli olduğunu dile getirdi. Aktürk, küçükbaş kurbanlıkta 12 ila 25 bin lira fiyat aralığı beklediklerini kaydetti.

ADKKY Birliği başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş kurbanlıkta fiyatların canlı ağırlığa göre değiştiğini ifade ederek geçtiğimiz yıla göre asgari ücret bandında kurbanlık fiyatlarında da artış olduğunu söyledi. Aktürk, kurbanlık fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kurban bayramına kısa bir zaman kala özellikle büyükbaş hayvanlarda kurbanlık satışları başladı. Bu hayvanlar genellikle çiftliklerde kapalı ortamda yetiştirildiği için alımları önceden yapılıyor. Et fiyatlarına bağlı olarak kurbanlık fiyatları da bu yıl geçtiğimiz yıla oranlar fiyat farkı ile satışa sunuluyor. 12 ila 15 bin lira arasında dişi küçükbaş hayvanları, 15 ila 25 bin lira arasında da erkek hayvanların satışa sunulmasını öngörüyoruz. Kurbanlık satışında dişi veya erkek olması, en az altı ayını doldurmuş ve annesi kadar gelişmiş kuzuların fiyatları canlı ağırlığına göre değişkenlik gösteriyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücret 8 bin 500 lira civarındayken üreticilerimiz 6 bin liraya kurbanlık satışı yapmıştı. Bazı yayın organlarında fahiş oranda kurbanlık fiyatlarının olduğu söylentisi yapılarak algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak bu yıl da asgari ücrete oranla herkes bütçesine göre kurbanlık hayvan alabilir. Girdi maliyetleri, çoban maliyetleri, yem ve ilaç fiyatlarının artmasına bağlı olarak üreticilerimiz de bu işten para kazanmak istiyor. Kurban bayramı üreticimizin dört gözle beklediği bir zaman dilimi oluyor. Çünkü küçükbaş hayvan eri kasaplarda büyükbaş hayvan eti kadar satılmıyor. Anadolu küçükbaş hayvancılık coğrafyasını oluşturuyor. Buna bağlı olarak küçükbaş hayvan eti daha kaliteli ve sağlıklı bir gıda ürünü olarak tüketicilerin tercihi oluyor. Büyükbaş hayvana oranlar merada organik şekilde beslenen küçükbaş hayvanlardaki et kalitesinden dolayı tüketiciler kurbanda küçükbaş hayvan kesmeyi öncelikli olarak görüyor.” İfadelerini kullandı.

 

Küçükbaş üreticilerinin sorunlarına da değinen Aktürk, üreticilerin yaşadığı en büyük sorunun çoban krizi olduğunun altını çizdi. Aktürk, konuşmasının devamında, “Alım gücü düşük olan vatandaşlarımızı düşünerek küçükbaş kurbanlık fiyatlarını ona göre belirliyoruz. Üreticilerimiz de bu işten geçimini sağladığı için kendini kurtaracak fiyatlar belirliyor. Son yıllarda küçükbaş hayvan üretiminde ciddi bir azalma söz konusu oldu. Mera sorunu ve maliyetlerden kaynaklı olarak üreticiler malını satıyor. Çoban bulunamaması da üreticilerin önemli bir sorunu oluyor. Mültecilerin tarım ve hayvancılık alanında çalışma muafiyetinin dışına çıkması sektörü de olumsuz etkiliyor. Çoban krizinin çözüme kavuşması için yetkililerimizin bu konuda acilen çalışma yapması gerekiyor. Çobanlar arasındaki fiyat rekabeti de üreticiyi olumsuz etkiliyor ve mağdur ediyor.” dedi. (Haber: S. OLGUN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER