© Aksaray 68 Haber 2021

Konut satışı Geçen Yıla Göre Yüzde 56 Arttı

TÜİK verilerine göre geçen yılın Nisan ayı verileri karşılaştırıldığında konut satış oranı yüzde 56 oranında artarken il genelinde ikinci el konut satışında artış oldu.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu illerdeki konut satış oranlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre il genelinde 1-30 Nisan tarihleri arasında toplam 700 konut satışı yapılırken bu konutlardan 421’i ikinci el olan yani kullanılmış konutlardan oluşurken, 279’u ise sıfır olarak kabul edilen konutlardan oluştu. Satış şekillerine bakıldığında satışı yapılan 700 konutun 61’i ipotekli yani kredili şekilde işlem görürken 639’u ise diğer satış şeklinde işlem gördü.

Konut satış oranlarında kendisine denk olarak kabul edilen Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında liderliği uzun yıllardır diğer illere bırakmayan Aksaray bu alanda, TR71 bölgesindeki liderliğini sürdürürken aynı dönemde Kırıkkale’de: 499, Niğde’de: 421, Kırşehir’de: 349 ve Nevşehir’de: 343 konut satışı gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 449 konut satışı yapılırken konut satışlarındaki artışın yüzde 56 olarak gerçekleşmesi uzun yıllardır krizde olan inşaat sektörü için olumlu veri olarak kayıtlara geçti.

“Kredi Faizleri Yatırımı da Talebi de Düşürüyor”

Konut satışlarında 2025 yılı ile başlayan artış ve inşaat sektöründe yatırımların yeniden başladığına dikkat çeken sektör yatırımcıları inşaat sektörünün önündeki en büyük engelin kredi faiz oranları olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da son yıllarda düşen inşaat yatırımları bu yılın başından beri yeniden başladı. Özellikle metrekare olarak küçük konutlara yönelen yatırımcılar nedeniyle bina şekillerinde en fazla 1+1 veya 2+0 olarak bilinen daireler yapılıyor. Tacin bölgesinde inşaat çalışmaları devam ederken yerinde dönüşüm çalışmalarında da artış var. Bunların hepsinin sebebi yılbaşından beri artan konut talebi. Son yıllardaki olumsuz verilere göre konuta ilgi artmaya devam ediyor. İl genelinde geçen yıl satış gösterilen toplam 700 konutun tamamı satış olmasa da açıklanan veriler gelecek için umut verici.

Kredi faiz oranlarının düşmesi ile yatırımların da satışlarında artacağından şüphemiz yok. İnsanların konut ihtiyaçları son yıllardaki duran yatırımlar nedeniyle çok daha fazla olmasına karşılık kredi faizleri nedeniyle konuttan uzak duruyorlar” dediler.  (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER