© Aksaray 68 Haber 2021

Kıraç Arazilerde Hüsran

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Aksaray’da mahsulleri için tarlalara inen çiftçiler kurak arazilerde yağış olmaması durumunda hasat yapılamayacağını söylediler.

Tarım ve hayvancılık kenti olan ve Konya ovasının bir parçası olması nedeniyle Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Aksaray’da bu yıl beklenen yağışların yaşanmaması nedeniyle hububat üretiminde hayal kırıklığı yaşanıyor. Sulu olarak kabul edilen tarım arazilerinin yanında kıraç olarak adlandırılan ve sulanmayan tarım arazileri beklenen bahar yağışını almayınca tarlalardaki ürünler yanmaya başladı. Yağış almayan tarlalara son darbeyi mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının vurduğunu belirten üreticiler son 2-3 gün içerisinde toprağın can suyu ile buluşmaması durumunda bu yıl kıraç bölgelerde hasat yapılamayacağını söylediler.

“Yıllardan beri su diyoruz ama bizi kimse duymuyor” diyerek konuşan çiftçiler; “Aksaray’da bu yıl kış ayında ve bahar ayında beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle tarım arazilerinde büyük sıkıntılar var. Sulu olarak kabul edilen bölgelerdeki ürünlere su verilebildiği için bu yerlerde sıkıntı yok. Ancak kıraç olarak kabul edilen bölgelerde böyle devam ederse hasat yapılamayacak. Yağmur ile sulanan tarlaların suyu görmemesine ek olarak hava sıcaklıklarının çok yüksek derecelerde seyretmesi tarlaları yaktı. 2-3 gün içerisinde düşecek yağışla belki bazı bölgeler kurtulur ama bu yıl hububat üretiminde büyük kayıp olacak gibi görünüyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER