Kira Artış Oranları Yüzde 50’nin Altına Düşmüyor Nisan Kira Artış Oranı Yüzde 51,26 Oldu
GÜNDEMKira bedellerinin kontrolden çıktığı Aksaray’da kiracılar ile konut ve dükkân sahipleri arasında artış tartışmaları devam ederken Nisan ayı kira artış oranı verileri de açıklandı. TÜİK verilerine göre Nisan ayında artış oranı yüzde 51,26 olarak açıklandı.
İl genelinde kira enflasyonu dar gelirli vatandaşları kara, kara düşündürürken iş yeri kiralarındaki anormal artışlar devam ediyor. Özellikle son 2 yıl içerisindeki anormal artışlar ile esnafları da büyük sıkıntıya sokan dükkân kiraları için de önem taşıyan artış oranları TÜİK tarafından açıklandı. Mart ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından Nisan ayı verilerine göre yüzde 51,26 oranında açıklanan artış rakamları kiracıları memnun etmezken ev ve dükkân sahipleri de açıklanan rakamları yetersiz bulduklarını söylediler. Memur ve emekli maaşlarına göre yüksek çıkan TÜFE oranına göre belirlenen kiralarda artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 8,38 oranında azalırken esnaflar “Bu oranı bile kabul ettiremiyoruz” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizde ne yazık ki enflasyon sürekli düşüyor müjdesi alırken kira ve diğer ödeme oranları sürekli olarak artıyor. Aksaray genelinde dükkân işletmek artık zengin işi oldu. Dükkân kiralamak için ev satmak zorunda kaldığımız sürece girdik. İşyerlerini ya kapayacağız ya da elimizdeki gayrimenkulleri satarak ayakta kalmaya çalışacağız. 3 Harfli diye bilinen marketlerin şehir genelinde her buldukları dükkâna müşteri olmaları nedeniyle iş yeri sıkıntısının başlaması dükkân sahiplerinin taleplerini de artırdı.
Ne zaman pazarlığa otursak “İşinize gelmiyorsa çıkın” sözünü duymaktan bıktık artık. Ekonomik kriz etkisini yitiriyor deniliyor ama artık yaptığımız cirolar dükkân kiralarına bile yetmiyor. TÜİK rakamı her ne kadar yüksek açıklanırsa açıklansın bizler o rakamlara bile razıyken ne yazık ki mal sahipleri bu rakamları bile kabul etmiyorlar. Yeniden EURO veya Dolar dönemine dönmeye başladık. Kontratları 2 yıllık yapıyorlar ve sürekli olarak kiracı çıkartmak istiyorlar. Bizler ev taşımıyoruz, yeni taşındığımız bir dükkânda müşterilerimizi yeniden kazanmamız yani işimizi yapmaya çalışmamız için en az 1 yıl boş dükkânda beklemek zorunda kalıyoruz. Bunu sağlayıp işimizi yerine oturttuktan sonra dükkân sahipleri de gelip “çıkın” diyorlar. “TÜİK yüzde 51” demiş bunu kaç dükkân sahibi dinler bilmiyoruz ama artık küçük ve orta esnaflar artık dükkân kiralarını ödeyemez hale geldiler” dediler.
Kiracılar “Maaşlara Yüzde 30, Kiralara Yüzde 51 Zam Adil Değil”
TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranı ve buna göre belirlenen kira artış oranları konusunda konuşan vatandaşlar da konut kiralarının artışının devam ettiğini belirterek “Maaşlara yüzde 30, kiralara yüzde 51 zam adil değil” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Türkiye İstatistik Kurumu her nedense bizlerin maaşlarının belirlendiği zaman ülkenin en düşük enflasyon oranını açıklıyor. TÜİK verilerine göre asgari ücret ve emekli maaşlarına 2025 yılı için yüzde 30 zam yapılmadı mı? aynı rakamlar her ay açıklanmaya devam ediliyor ve enflasyondaki düşüş devam ediyor deniliyor. Buna göre kira artış oranının yüzde 30’un altına inmesi gerekirken yüzde 51 olarak açıklanıyor. Artık bizlerin bu ilde yaşaması için tek çaresi çadırlara çıkmak olacak. Dar gelirli istemeye, istemeye kirada oturmak zorunda. Aksaray’da konut kiraları artık büyükşehirlerle yarışmaya başlandı. Aile oturacak 2+1 ev kiraları bile 10 bin lira seviyesini aşmaya başladı. Ev sahipleri yılda tek zammı bile kabul etmez duruma geldi. Yüzde 25 sınırlamasının bittiği günden bu güne kiracıların büyük bölümü sürekli “Evden çıkın” tehdidi ile karşı karşıya. Bizler artık en yüksek konut kira artış oranının asgari ücret zammı ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Sudan sebeplerle evlerini boşaltanların da artık en az 2 yıl boyunca evlerini kiraya verememelerini veya beyan ettikleri rakam üzerinden kiraya verebilecekleri bir sistem kurulmasını istiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir