© Aksaray 68 Haber 2021

Dönüşüm Çalışmaları Sadece Onları Vurdu

Aksaray merkezde devam eden dönüşüm çalışmaları ve teslimi geciken projeler nedeniyle yaşanan konut sıkıntısı her gün daha da büyürken kiracılar ev sahiplerinin artan talepleri karşısında çaresizce kaderlerini bekliyorlar.

Konut sıkıntısının artmaya devam ettiği Aksaray’da dar ve orta gelirli ailelerin kira sorunları büyümeye devam ediyor. Denetimsizlik ve ev sahiplerinin bitmek tükenmek bilmeyen talepleri karşısında bunalan kiracıları her yıl büyüyen konut ihtiyacı daha da sıkıntıya sokarken özellikle TOKİ’nin Aksaray merkezde 2019’dan beri başladığı hiçbir projeyi teslim edememesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı yapılan apartmanlardan kiraya çıkmak zorunda kalan ev sahipleri, artan nüfus ve her yıl yaklaşık bin 500’den fazla çiftin evlenerek yeni konutlara yerleşmeleri gibi sorunlar konuta talebi artırırken Aksaray’ın bazı bölgelerindeki kiralık konut fiyatlarının 30 bin rakamlarına ulaşması ev sahiplerinin taleplerini artırmasına neden oluyor.

Dava ve tahliye tehditleri karşısında bunaldıklarını belirten kiracılar ise yaptıkları açıklamalarda; “İl genelinde kiralık konut sıkıntısı büyüyor. Bazı bölgelerde 10 bin liraya ev kiraya verilirken bazı bölgelerde de aylık 30 bin liraya kadar ev kiralayanlar olduğunu 2-3 ayda bir kapımızı çalan ev sahiplerinden duyuyoruz.

Son yıllarda yaşanan ekonomik krizin tüm faturası ne yazık ki asgari ücretli ile orta direk denilen kesime kesildi. Maaşlara yapılan zam oranlarını bile hesaba katmadan sürekli zam için kapımızı bekleyen ev sahipleri var. Bunun dışında zammı da kabul etmeyip tahliye taleplerini avukatları aracılığı ile yollayanlar da var.

Her ev sahibinin hayali evini tahliye edip çok yüksek bir bedelle kiraya vermek. Tahliye için arayan vekiller bir süre sonra ev sahibinin istediği yüzde 100’ü aşan kira miktarını direterek bizlere yeni kontratlar sunuyorlar. Bu evleri ihtiyaç nedeniyle tahliye edenlerin belirli bir süre kiraya verememesi gerekiyor ama çocuğunu oturtmak için evden mahkeme yoluyla kiracısını çıkartan aynı hafta iki katı bedelle bir başkasına kiralıyor.

Aksaray’da her yerde maliye ekipleri denetimlerine devam ediyor ama Aksaray’da kaç kişi konut kiralarından dolayı gelir vergisi ödüyor? Kaçı gelirlerini devlete doğru beyan ediyor? Kira alacakları konusunda aslan olan ev sahiplerini vergi listelerinde görmek pek mümkün olmuyor.

Geçmişte TOKİ projelerini 2-3 yılda bir teslim ediyor ve Aksaray’da 500-600 konut bir anda boşalıyor ve bu hareketlenme kira fiyatlarının artmasının önüne geçiyordu. Ancak Aksaray merkezde sağ olsun TOKİ büyük bir başarıya imza atarak 2019’dan beri konut teslim edemedi. Buna dönüşüm için yıkılan apartmanlar da eklenince konuta ilgi çok arttı. Nüfus artıyor ve artan nüfus ile evlilikler nedeniyle konuta ilgi de artıyor. Bu eksiklik giderilmediği için kira fiyatları da yerinde durmuyor.

Bizler kiracılar olarak artık yetkililerin denetimler veya acil yeni konutları yaparak teslim ederek bizleri ev sahiplerinden kurtarmalarını istiyoruz. Bu kadar konut sıkıntısı ve ihtiyacı varken yıllardır bitirilemeyen ve teslim edilemeyen inşaatlar ile yıkımı yapılan yerlerdeki inşaatların da başlamamasına rağmen apar topar yeni yerlerin yıkılması da düşündürücü” ifadelerini kullandılar. (Haber:E.BUDAK ÇALIŞKAN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER