© Aksaray 68 Haber 2021

Araç Sayısı 153 Bin Sınırını Aştı

TÜİK verilerine göre Aksaray’da motorlu araç sayısı 153 bin 777’ye ulaşırken Ocak ayında alım ve satım şeklinde 4 bin 713 araç devri gerçekleştirildi.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu ülke geneli ve illerdeki motorlu kara taşıtları (otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, traktör, motosiklet ve özel amaçlı araçlar) sayısını açıkladı. 31 Ocak 2024 tarihli TÜİK verilerine göre Aksaray trafiğindeki sorun biraz daha büyüdü. Araç sayısı konusunda TR 71 bölgesindeki iller arasında liderliği bırakmayan Aksaray’ın motorlu kara taşıtı sayısı 153 bin 777’ye ulaşırken kendisine denk kabul edilen ilerden Nevşehir’de 147 bin 964, Niğde’de 127 bin 971, Kırşehir’de 78 bin 571 ve Kırıkkale’de 75 bin 462’ye yükseldi.

Aksaray’da Ocak ayı içerisinde toplamda 4 bin 713 aracın devri yapılırken Aksaray trafiğindeki motorlu kara taşıtlarının cinsleri ise şu şekilde sıralandı;

Otomobil: 77 Bin 33

Kamyonet:21 Bin 390

Minibüs: Bin 481

Otobüs: Bin 401

Kamyon: 7 Bin 507

Motosiklet: 20 Bin 706

Traktör: 23 Bin 603

Özel amaçlı araçlar: 656 oldu.

TÜİK tarafından açıklanan araç verileri Aksaray’da tescil edilen 68 plakaya sahip araçları kapsadığından il dışından alınan ancak plaka değişimi yapılmayan veya Aksaray’da yaşayıp da başka illerden aldıkları araçları kullanan sürücülerin araçlarının bu verilere eklenememesi nedeniyle gerçek sayının açıklananın çok üzerinde olduğu tahmin edilirken sürekli artan araç sayısının Aksaray trafiğinin içerisinde olduğu duruma bakıldığında Aksaray’da en acil çözüm bekleyen sorunların başında geldiği ortaya çıkıyor. Özellikle yaz aylarındaki gurbetçi yoğunluğu ve otopark sorunları başlıca çözüm bekleyen sorunlardan birisi olurken Ebulfez Elçibey Caddesi, Ankara Caddesi, Eski Sanayi Caddesi ile Atatürk ve Cumhuriyet Bulvarlarındaki sıkışmalara çözüm bulunması gerektiğini belirten Aksaraylılar; “Aksaray’da araçtan önce trafik ve araç kullanmayı bilmeyen sürücü sorunu var. Akşama kadar belli başlı caddelerde seyir halinde olan ve amaçlarının ne olduğunu kimsenin çözemediği bazı sürücüler trafik sorunun en büyük nedeni. Bu caddelerde trafiğin durmasına veya akıcı olmasına büyük engel oluşturuyorlar. Bu araç sürücülerinin gerekiyorsa ehliyetlerinin tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor. Şehrimizi idare eden idarecilerimizin de ilerleyen aylar için acil tedbirler almaları gerekiyor. Artık çarşı merkezi araç yoğunluğunu çekmiyor. Bunu herkes görürken ücretli park veya gelişigüzel parklanmalar nedeniyle yollar tamamen daraltılıyor. Artık merkezdeki yol üzerlerinde parklara izin verilmemeli. Eski sanayi caddesinde bir sıra parka izin veriliyor gerisi de dörtlülerini yakarak durmaya çalışıyor. Polis ekipleri akşama kadar bu caddedeki araçları kaldırmak için koşturuyor. Bu yasaklar uygulanmalı ve yasaklara uymayanlarda uyarılmadan cezalandırılmalılar. Çay içmek için aracının dörtlüsünü yakıp cadde trafiğini perişan eden sürücüler olduğu sürece Aksaray’daki araç sayısı 50 bine düşse de aynı rezillik yaşanır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER