© Aksaray 68 Haber 2021

Aksaray “Çok Yüksek Beşeri Kalkınma” Seviyesinde

TÜİK tarafından açıklanan beşeri kalkınma seviyesi araştırmasında Aksaray 0,821’lik ortalaması ile çok yüksek beşeri kalkınma seviyesinde olan iller arasında yer alırken Aksaray’ın aynı göstergelerdeki eğitim verileri olumsuz olarak tabloya yansıdı.

2000’li yıllar ile başlayan sanayileşme hamlesinde Türkiye’nin önemli şehirleri arasında yer alan ve hala yeni yatırımcıların yer aradığı Aksaray’da istihdam sorunu da çok hızlı bir şekilde çözülürken ülkelerin sosyal, ekonomik ve eğitim anlamında gelişmişlik seviyelerini gösteren değerlerden birisi olan beşeri kalkınma endeksi verileri TÜİK tarafından açıklandı.

Açıklanan verilere göre Aksaray’ın ortalama puanı 0,821 olurken verilerde 0,8 üzerinin çok yüksek beşeri kalkınma seviyesinde olduğu açıklandı. Türkiye ortalamasının 0,854 olduğu verilerde Aksaray’ın 0,821 seviyesine gerilmesindeki en önemli veri kaybı eğitim seviyesinde ortaya çıktı. Eğitim kalitesinde yüzde 1,2 oranında veri kaybı yaşanan Aksaray’da eğitim alanındaki sorunlar halk arasında da sıkça gündeme getiriliyor.

Türkiye ortalamasına ulaşmak için eğitim sorununun bir an önce aşılması gerekirken Aksaray TR 71 bölgesinde her alanda ilk sırada yer alırken Niğde ile birlikte son iki ırayı paylaştı. TR 71 Bölgesinin en yüksek puanlı illeri ise sırasıyla Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde oldu.

Bu sıralamada en dikkat çeken veriler ise eğitim başarısında geldi. Eğitim verilerini artıran iller olan Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illeri TÜİK verilerinde ilk defa Niğde ve Aksaray’ın üzerinde yer aldılar.

Açıklanan veriler ve Aksaray’ın eğitim karnesi konusunda konuşan vatandaşlar da eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da eğitimin en büyük sorun olduğunu genel olarak çocuk okutmaya çalışanlar biliyorlar.

Meslek liselerinden başlayarak tüm okullarda sorunlar artarak devam etmesine rağmen hala bu konuda tedbirler alınmıyor. Paralı dershaneler veya özel hocalardan medet uman velilerin çabaları ile Aksaray başarıda ne yazık ki ilk 80 içerisine girebiliyor. Okullardaki öğretmenlerin bir kısmı her fırsatta özel ders veya dershanelerden takviye alınması yönünde tavsiyeler veriyorlar. Birçoğunun çocuğu evlerde özel ders alıyor. Başarılı olunursa da bu veriler yine aynı okullar tarafından kendi başarıları gibi pazarlanıyor. Bu kalkınma hamlesinde Aksaray’ın sürekli düşmesi bizleri şaşırtmadı seneye bu derece çok daha aşağı düşecektir” dediler. 

(Beşeri kalkınma; Mal ve hizmetlerin üretim ve dağılımı ile beşeri yeteneklerin kullanım ve geliştirilmesini birlikte ele alır. Ekonomik büyüme, ticaret, istihdam, siyasi özgürlük yada kültürel değerler gibi bir toplumu ilgilendiren tüm konuları insanlar açısından analiz eder.) (Haber: E. BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER