15 Temmuz’da Türk Milleti Destansı Bir Direniş Ortaya Koydu
GÜNDEMAksaray Üniversitesi’nde (ASÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında düzenlenen “Dokuzuncu Yılında 15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu konferansta darbelerin tarihsel arka planı ve toplum üzerindeki etkileri ele alındı.
ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Aksaray Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tuğluoğlu, darbelerin toplumsal ve siyasal sonuçlarını tarihsel örneklerle değerlendirdi. Konferansa Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse’nin yanı sıra öğretim üyeleri ve idari personel de katıldı.
Darbeler Toplumsal Sorunları Daha da Derinleştirmiştir!
Darbelerin Türkiye’de uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Tuğluoğlu, “Osmanlı döneminde Yeniçeri ayaklanmalarıyla sadrazam ve padişahlar değiştirilmiştir. Tanzimat döneminde darbe girişimleri yaşanmış, 1876’da Sultan Abdülaziz zorla tahttan indirilmiş, 1878’de Sultan Abdülhamid’e darbe girişimi düzenlenmiştir. 1909’daki 31 Mart olayında askerî bir grup hükümeti istifaya zorlamıştır. Cumhuriyet döneminde ise 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 tarihlerinde askeri müdahaleler ve siyasi baskılar yaşanmıştır” dedi. Darbelerin ardından yaşanan yargılamalar ve idam kararlarının toplumsal vicdanda derin yaralar açtığını belirten Prof. Dr. Tuğluoğlu, “Darbeler milli iradeyi zedelerken, demokrasinin kurumsallaşmasını da engellemiştir. Her darbe sonrasında sorunlar çözülmemiş, yalnızca üzeri örtülmüştür” diye konuştu.
“FETÖ Gerçek Faaliyetlerini 40 Yıl Gizledi”
9 yıl önce yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin toplumun hafızasındaki tazeliğini koruduğunu söyleyen Tuğluoğlu, “Bu örgüt bir İslami hareket görüntüsüyle yola çıktı. Eğitimden medyaya kadar her alanda toplumda iyi bir izlenim bırakmaya çalıştılar. 40 yıl boyunca emniyet, yargı ve orduya yerleşerek buraları ele geçirdiler. 17-25 Aralık sürecinden itibaren hükümeti devirmeye yönelik adımlar attılar ve nihayetinde 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundular” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Tuğluoğlu, 15 Temmuz gecesi Meclis’in bombalandığını, vatandaşların hedef alındığını, 252 kişinin şehit olduğunu ve 2 bin 193 kişinin gazi olduğunu hatırlatarak, “Milletimizin destansı direnişi, siyaset kurumunun ve medyanın kararlı tutumu sayesinde bu darbe püskürtüldü. FETÖ’nün amacı kaos ortamı yaratmak ve iç savaş çıkartmaktı. Bunun arkasında yabancı istihbarat örgütlerinin desteği vardı” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Tuğluoğlu, darbelerin önlenebilmesi için toplumsal hafızanın canlı tutulması, devlet kurumlarının güçlendirilmesi ve bürokrasiye girişte liyakatın esas alınması gerektiğini vurguladı. Tuğluoğlu, “15 Temmuz şehitlerini rahmetle anıyor, bu acı olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum” diyerek, sözlerini tamamladı.
Rektör Arıbaş: Gelecek Türk Milletinin Olacaktır
Programda selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş darbeleri, Osmanlı’dan günümüze kadar süregelen "genetik bir hastalık" olarak nitelendirdi. Darbelerin sadece askeri müdahale değil, aynı zamanda topluma sızmış, dış destekli yapılar eliyle gerçekleştirilen işgal planları olduğunu vurgulayan Rektör Arıbaş, “En kötü sivil rejim bile askeri rejimden daha iyidir. Bu girişim, toplumun içine sinsice yerleşmiş, dış mihrakların desteğiyle büyüyen bir yapının planıydı. 15 Temmuz sadece bir darbe değil, aynı zamanda bir işgal hareketiydi” diye konuştu. 15 Temmuz gecesi milletin ve devletin tüm unsurlarının gösterdiği cesaretin tarihî bir duruş olduğunu belirten Rektör Arıbaş, şunları söyledi: “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, o dönemin siyasetçileri, bürokratları ve halkımızın kararlı duruşuyla bu darbe girişimi püskürtülmüştür. 15 Temmuz, her zaman kutlanmaya, saygıyla yad edilmeye değer bir duruştur. Bundan sonra darbe girişiminde bulunacaklara önemli bir ders verilmiştir. Allah, bu acı günleri bir daha milletimize yaşatmasın. Gelecek Müslüman Türk milletinin zaferine gebedir. Bu yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacaktır. Yeter ki; birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Gelecek Türk milletinin olacaktır. Buna yürekten inanıyorum.” Rektör Arıbaş, konuşmasının ardından Prof. Dr. Fatih Tuğluoğlu’na teşekkür belgesi takdiminde bulundu.(ASÜ basın bülten)
İlginizi Çekebilir